De Middellandse Zee rondom de Maltese eilanden is een topbestemming voor duikers dankzij haar warme water en de uitstekende zichtbaarheid het hele jaar door. De bestemming staat steevast in de top 3 van de beste duikbestemmingen ter wereld bij de Diver Magazine Awards. Je vindt er een waaier van unieke duikervaringen te midden van indrukwekkende riffen, grotten en scheepswrakken. Er zijn duikplekken voor alle niveaus, van snorkelaars tot gecertificeerde duikers. Voor wie het wat specialer mag zijn, kan gaan duiken als een echte zeemeermin.

Voor de zeemeerminnen

Op Malta kan je ervaren hoe het is om een echte zeemeermin te zijn! Met een kleurrijke zeemeerminstaart en wat glitterpoeder ontdek je een magische wereld. Ontdek hoe je het best kan zwemmen met zo’n staart, hoe je moet poseren voor een Instagramwaardige foto en wat je in de onderwaterwereld zal tegenkomen. Welk klein meisje droomt er niet van een avontuur diep in de zee… Vanaf 35 euro kan je toetreden tot de Mermaid club.

Voor de snorkelaars

Je kunt in Malta vanaf de meeste stranden gaan snorkelen zoals Cirkewwa, Paradise Bay, Ghar Lapsi en Qawra Point. De mooiste plekken met de meeste vissen zijn degene waar je ook kan gaan duiken, bijvoorbeeld rondom de Blue Lagoon in Comino. Iedere dag gaan hier verschillende boten naar toe. In de rotsachtige omgeving vind je verschillende soorten rifvissen zoals rifbaarzen, lipvissen, picarellen en zeebrasems. Op zandige bodems kom je vaak roggen en vliegende ponen tegen.

Voor de duikers

Er zijn ongeveer 100 duikplekken rond de Maltese archipel. Volgende spots mag je zeker niet missen:

• Het Um el Faroud-wrak van een olietanker, met een lengte van meer dan 100 meter, is gezonken in 1998. Het vormt nu een kunstmatig rif en duikattractie in de buurt van de Blue Grotto op een diepte van 35 meter. Volgens kenners is het een van de mooiste wrakken om naar te duiken van heel Europa.

• Het Reqqa Reef ligt op het eiland Gozo en kan je vanaf de kant bereiken. Hier vind je enkele van de grootste vissen die je in Malta kan zien: goudmakrelen, tandbaarzen, barracuda’s en murenen.

• Double Arch Reef ligt een paar 100 meter van de kust van Gozo, nabij de zoutpannen bij Xwejni Bay. De beroemde bogen gaan over een lengte van meer dan 40 meter. Het is een indrukwekkende site met een rijk zeeleven van brasems, barracuda’s, octopussen en schorpioenvissen.

• De Santa Maria Grotten in Comino zijn ideaal voor beginnende duikers. Je vindt er een waaier aan onderwaterleven: krabben, kreeften, paling en naaktslakken. Comino is ook de thuisbasis van de beroemde Blue Lagoon, die een ondiepe duik biedt in een beschut gebied.

• De Cirkewwa-wrakken in de haven van Cirkewwa zijn enkele van de beste wrakken van Malta om te duiken. De P29-patrouilleboot is een oude mijnenveger die in 2007 werd neergehaald om een kunstmatig rif te creëren. Een ander wrak is de Rozi, een 40 meter lange sleepboot die in 1991 is geschut.

Een groot aantal van de duikspots zijn makkelijk bereikbaar vanaf de kant. Het is mogelijk om het hele jaar door op Malta te duiken maar de beste tijd om te duiken is van mei tot september wanneer het water warmer is en de zeeën kalmer. Er zijn verschillende duikscholen op Malta, hierbij de volledige lijst.

Over Malta
Malta, officieel Republiek Malta, ligt in de Middellandse Zee. De Maltese eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes. Het is een bijzonder stukje Europa, er wordt links gereden en Maltees en Engels zijn de officiële talen. Je vindt er een mix van culturen, een indrukwekkend erfgoed, prachtige azuurblauwe baaien en de zonnigste hoofdstad van Europa. Vanuit België zijn er dagelijkse vluchten en na 2,5 uur vliegen ben je er al.