In het najaar komt in vele wintersportgebieden het seizoen op gang, en dat is voor ons het signaal om uit te kijken naar bijzondere locaties waar je zowel van sneeuw en ijs als van aparte wellnessbehandelingen kunt genieten. Want geef toe: niets is leuker dan na een dagje in de buitenlucht en de sneeuw heerlijk te ontspannen in het bubbelbad of traditionele wellnessbehandelingen te ontdekken.

Als wintersportliefhebber ben je natuurlijk vooral uit op besneeuwde hellingen en idyllische (ski)dorpjes waar het gezellig toeven is. Maar nog leuker wordt het als je tijdens je sneeuwvakantie ook kunt genieten van luxueuze wellnesscentra of prachtige thermen: altijd goed om lichaam en geest even tot rust te laten komen, vooral na alle dolle avonturen op de piste. In zowat elk skistation vind je tegenwoordig altijd wel een aantal spa’s – al dan niet verbonden aan een hotel – waar het zalig relaxen is. Ben je een echte wellnessfan en hou je van bijzondere belevingen? Dan horen volgende drie locaties op je winterse bucketlist te staan.

1. Wellnessen met Sisi

Zuid-Tirol is een paradijs voor fervente wintersporters maar ook liefhebbers van uitstekende wellnessbehandelingen zijn hier aan het goede adres. Veel hotels en accomodaties pakken er uit met hun eigen wellnessfaciliteiten en de behandelingen zijn er van een hoog niveau. De regio pakt graag uit met de thermen van de stad Merano/Meran, en terecht: deze bestaan uit natuurlijke oases die prachtig omkaderd worden door moderne architectuur. Verwacht je aan een hele reeks thermale baden, maar liefst dertien verwarmde zwembaden in openlucht (heerlijk om er tijdens een koude winterdag op temperatuur te komen) en tal van sauna’s en stoombaden. Hier kom je vooral om te relaxen, al kun je er ook terecht voor een medische check-up of behandelingen tegen tal van kwaaltjes. Merano zelf is overigens een echt plaatje: je wandelt er tussen prachtige art-nouveaugebouwen, het stadje biedt heel wat shoppingmogelijkheden en foodies kunnen zich uitleven in één van de vele toprestaurants. Overigens was ook keizerin Sisi dol op Merano. Ze bracht er geregeld haar vakanties door en haar invloed is tot op vandaag aanwezig in de stad.

(foto luca meneghel)

Tip: Meer dan honderd jaar geleden ontdekten vermoeide boeren uit Zuid-Tirol dat ze na een dutje in het hooi vol energie en opgewekt wakker werden. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt inderdaad dat een zogenaamd ‘hooibad’ verlichting brengt bij onder andere artrose, ischias en reuma. Vanaf 1890 werden hooibaden aangeboden in de dorpsschuren. Ondertussen zijn hooibaden bijzonder populair en kun je wel in zowat elk hotel met wellnessmogelijkheden letterlijk het hooi induiken.

2. Land van helend water

Slovenië is een up-and-coming vakantieland en misschien nog niet zo goed gekend bij wintersporters. Toegegeven: de skigebieden zijn er wat kleiner maar ze hebben als groot voordeel dat ze behoorlijk sneeuwzeker zijn. Bovendien kun je er volop wellnessen.

Slovenië kan namelijk uitpakken met meer dan honderd natuurlijke bronnen en spa’s en is daarmee één van ’s werelds topbestemmingen als om het balneo-therapie gaat. Verspreid over het hele land vind je er de mooiste natuurlijke kuuroorden, al hebben deze in het centrale en oostelijke deel van Slovenië de langste traditie. En opvallend: bijna elke bron heeft een intrigerende legende. Zo zou de bron Roitschocrene door Pegasus ontdekt zijn, toen hij met zijn hoef de grond raakte en zo de bron blootlegde. Het water van die bron Donat Mg beschikt trouwens over het hoogste magnesiumgehalte ter wereld, het wordt algemeen beschouwd als ‘helend water’.

 

3. Wellness on the rocks

Het Zwitserse Graubünden hoeven we je niet meer voor te stellen. De regio is de bakermat van het wintersporttoerisme en tot op vandaag worden wintersporters er flink in de watten gelegd. Graubünden telt heel wat bekende en mondaine skidorpen, en Davos-Klosters is daar één van. Hier komen wereldleiders samen voor het Wereld Economisch Forum, maar Davos-Klosters is in de eerste plaats wereldberoemd als een bruisend skidorp met uitstekende faciliteiten voor wintersport, wellness en luxe. Niet slecht voor wat ooit een bescheiden kuuroord en mijnwerkersdorp was.

Davos bestaat in feite uit twee contrastrijke delen: het meer stedelijke Davos en het idyllische Klosters, en beide delen hebben elk hun onweerstaanbare charmes. Dankzij de hoogte mag je er steeds rekenen op voldoende sneeuw, en zowat elk hotel beschikt er over luxewellnessmogelijkheden. Aanrader is toch wel een overnachting in het bijzondere Iglodorp. Een ‘dorp’ gemaakt uit sneeuw en ijs waar je niet alleen kamers kunt huren, maar ook uitgebreid de hottub of sauna mag uitproberen. De meest luxueuze kamer is de Romantic-Igloo Suite en die heeft zelfs een private jacuzzi. Geef toe: onmogelijk om daar koud onder te blijven. En mooi meegenomen: het prachtige zicht op de besneeuwde bergtoppen krijg je er zomaar bij.

www.davos.ch – www.klosters.ch – www.iglu-dorf.com