Designerschoenen uit de printer

446

27 FEBRUARI 2014 | Een burgerlijk ingenieur die designerschoenen maakt met een 3D-printer?  De Leuvense Katrien Herdewyn doet het en het legt haar geen windeieren. Haar coole collectie werd geselecteerd voor een internationale wedstrijd van Vogue.

katrien
Katrien, jij bent burgerlijk ingenieur en tegelijkertijd schoenontwerpster, dat zijn toch twee totaal verschillende dingen?
Ik ben heel geïnteresseerd in fysica en wiskunde en van mijn ouders moest ik een universitaire opleiding volgen. Dus koos ik voor burgerlijk ingenieur. Maar ik ben ook altijd al veel bezig geweest met mode. Vooral tot schoenen voel ik een bepaalde aantrekkingskracht en als kind wilde ik schoenverkoopster worden. Ik zat vroeger vaak met een doos oude schoenen voor de garage om die aan mijn zus en ouders te verkopen. Ik maakte ook kleren voor mijn poppen en later voor mezelf. Na mijn eerste opleiding ben ik naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas gegaan om te leren schoenen ontwerpen. Ondertussen begon ik ook aan mijn doctoraat vastestoffysica en magnetisme. Het is heel leuk om in die twee werelden te zitten. Mijn inspiratie komt van twee kanten.

Hoe verbind je die uitersten met elkaar?
Ik haal vaak ideeën uit mijn technische achtergrond en uit de oplossingen die ik zoek voor problemen die ik tegenkom in mijn ontwerpen. De collectie waarmee ik geselecteerd ben voor de wedstrijd van Vogue is gebaseerd op microscopiebeelden die ik maakte. Ik vind die beelden zo mooi, maar die schoonheid is irrelevant voor de wetenschap. Ik gebruikte ze dan maar als inspiratiebron voor mijn schoenen.

Om ze te maken, gebruik je een 3D-printer. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Een 3D-printer werkt als een gewone printer, maar in plaats van inkt gebruik ik een soort plastic. Die werd al gebruikt om schoenen te maken, maar nog niet veel en al helemaal niet voor schoenen die je echt kan dragen. Het moeilijkste aan de techniek is dat de designs omgezet moeten worden in een speciaal computerbestand. Het is altijd spannend om te zien of het uit de printer komt zoals ik het in mijn hoofd gemaakt had en of er wel een voet in kan. Ik vind het een uitdaging om mijn designs zo te ontwerpen dat het harde plastic nergens knelt en de schoen echt draagbaar is. Je moet daarom op de juiste plaatsen openingen en genoeg plaats voorzien.

collectie_2

Is er eigenlijk iets wat je met je ontwerpen wil vertellen?
Ik wil technologische aspecten met mode combineren. Bij sportschoenen wordt dat al veel gedaan, maar designerschoenen zijn meestal heel klassiek en daar wordt niet veel mee geëxperimenteerd. Ik wil met mijn 3D-geprinte ontwerpen tonen dat het ook anders kan.

Wat staat er nog op jouw to do-lijst?
Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar het resultaat van de wedstrijd, maar ik ben een heel nuchter persoon. Ik probeer er niet té veel op te hopen. Ik was erg verrast toen ik te weten kwam dat ik gekozen was. Natuurlijk had ik me wel ingeschreven, maar die selectie kwam toch onverwacht. Het is leuk om te weten dat ik de enige Belgische schoenontwerper ben die geselecteerd is. Ik wil ook mijn doctoraat afwerken en mijn afstudeerproject voor de Academie tot een goed einde brengen. Ik gebruik daarvoor ook de 3D-printer en het thema is ‘de zeven hoofdzonden’. Elke zonde zal een eigen hak krijgen. Binnen een paar jaar zou ik ook graag mijn eigen label hebben. Ik denk dat ik voor mijn ontwerpen wel zal blijven teruggrijpen naar mijn technische kennis. En mijn schoenen zullen sowieso draagbaar zijn, maar zeker ook opvallen.

Meer over de schoenen van Katrien vind je op haar Facebook-pagina.

Marlies Strubbe