Zin om je interieur of je tuin een make-over te geven? Wij dachten net hetzelfde! Daarom gingen we langs bij  trend- en colorwatcher Hilde Francq. Zij vertelt ons over dé woontrends die we straks overal te zien zullen krijgen.

De grote trends voor binnen en buiten zijn eigenlijk gelijk: interieur en exterieur lopen immers steeds meer in elkaar over. Omdat veel huizen grote ramen hebben, willen we huis en tuin in één stijl vormgeven, zonder stijlbreuk dus. Deze trends gelden met andere woorden voor binnen én buiten!

 

1. Zuid-Amerikaanse vibes

Een van de grootste trends is de combinatie van het modernisme met natuurlijke materialen, aardetinten en aandacht voor handgemaakte objecten. De kleuren zijn geïnspireerd door gebakken aarde en de natuur, belangrijke materialen zijn dan weer rotan en terracotta.

De grote inspiratiebron is daarbij Zuid-Amerika. Dat werelddeel kent nu een enorme culturele boost, denk maar aan de Peruviaanse keuken die je overal ziet opduiken. We lopen dus helemaal warm voor die mix van iets moderns met een kleurrijke warmte.

2. Vive la femme

In de designwereld is er ook een feministische revolutie, die je gerust de nieuwe Scandinavische stijl mag noemen. Die brengt ons ronde vormen, zachte texturen, materialen met een hoge aaibaarheidsfactor en subtiele kleurencombinaties waarbij roze een hoofdrol speelt. Nude roze verdwijnt daarbij naar de achtergrond en de roze-tinten met perzik ondertoon halen de bovenhand. Ook elektrisch blauw zien we vaak terug. Zowel in het interieur als exterieur straalt deze trend heel wat klasse uit.

3. Betonnen bubbel

Ook het brutalisme is een trend. De typische betonarchitectuur van de jaren ‘60 en ‘70 wordt een inspiratiebron voor interieurs en tuinen. Terwijl hout de afgelopen jaren dominant was, gaan we nu naar een combinatie van beton en natuursteen. Massieve volumes, getrapte lijnen en ritmische balken roepen een sacrale sfeer op, waarin we helemaal tot rust kunnen komen. Onze woning wordt zo een stille bubbel waar we tot rust kunnen komen en ontsnappen aan de dagelijkse ratrace.

4. Donkere luxe

En dan nog een trend waar we niet omheen kunnen: die van donkere interieurs. Huizen met een volledig open plan maken plaats voor meer besloten interieurs, waarin we ons kunnen terugtrekken. Materialen als gerookt hout, donkere natuursteen en gepatineerd metaal geven het interieur en de tuin meteen sfeer. Het resultaat? Een interieur dat ongelooflijk luxueus aanvoelt.

(Hannelore Bara)