Je beschermen tegen de zon is niet enkel op zonnige dagen een must. Wist je dat er ook op bewolkte dagen zonnestralen door het wolkendek piepen? Draag je consequent het hele jaar door een SPF? Dan pluk je daar op korte én op lange termijn de vruchten van. En dat is precies waarom een SPF ook in de winter niet mag ontbreken in je beautyroutine.

1. Ook als het bewolkt is, zijn er schadelijke stralen

Een koude bewolkt dag betekent niet dat de zon helemaal verdwenen is. Tot 80% van de zonnestralen kan door de wolken (en ramen) dringen. Dit zijn de zogenaamde UV A-stralen, die dieper doordringen dan de UV B-stralen. Het gevaar van deze stralen is dubbel: enerzijds zijn ze verraderlijk omdat ze je huid ook bereiken op dagen dat het allesbehalve zonnig is. Anderzijds geven ze ook geen kenmerkende waarschuwing op korte termijn, zoals een rode of gebruinde huid. Op langere termijn veroorzaken ze wel rimpels en pigmentvlekken.

In België draag je best van begin april tot eind oktober een hogere SPF die je zowel tegen UV B-stralen als tegen UV A-stralen beschermt. De handigste manier om je tegen de zon te beschermen is door te kiezen voor een dagcrème met zonnebescherming.

2. SPF kan het verouderingsproces met bijna een kwart vertragen

Een studie uit 2013 toonde aan dat bij proefpersonen die dagelijks een SPF gebruikten de snelheid van het verouderingsproces van de huid met 24% verminderde in vergelijking met de groep die dat niet deed. Wat dat betreft kun je dus eigenlijk stellen dat een SPF zo wat het meest efficiënte anti-aging ingrediënt is dat je maar kunt wensen. In termen van SPF geldt dus wel: hoe meer, hoe beter. Laat dat meteen ook de voornaamste reden zijn waarom je een SPF niet alleen meer in huidverzorgingsproducten terug vindt, maar ook steeds meer en meer in make-upproducten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een primer of een getinte dagcrème met SPF.

3. Zonneschade stapelt zich op

Als het over zonneschade gaat, telt elke minuut die je onbeschermd in de zon spendeert mee. Ook als je die schade niet meteen opmerkt, daar zitten die verraderlijke UV A-stralen namelijk voor iets tussen. Dat betekent eigenlijk dat, hoe vaker je onbeschermd in de zon gaat, hoe sneller je huidcellen schade oplopen. Zo ontstaan sneller fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Bovendien hen je ook een grotere kans op huidkanker.

4. Hoe hoger je gaat, hoe meer UV-straling

Vergeet ook deze winter je zonnebescherming niet als je naar hogere oorden trekt. Volgens de Skin Cancer Foundation geldt de regel: hoe hoger je staat, hoe groter je blootstelling aan schadelijke UV-straling. Sterker nog: elke 300 meter boven de zeespiegel neemt de UV-straling met 4 à 5% toe. Bovendien reflecteert en intensiveert sneeuw zonlicht. Staat er een sneeuwvakantie op de planning? Vergeet dan niet een zonnecrème met SPF 50, de hoogste bescherming, mee te nemen.

Enkele productjes met een goede bescherming:

* Aanbevolen verkoopprijs als indicatie voor retailers.