We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze handen te wassen. We worden overspoeld met tips om ze te wassen, maar onze handen zijn niet het enige dat we regelmatig moeten schoonmaken. 

Misschien heb je uit angst voor het coronavirus je gsm al een paar keer extra schoongemaakt, maar er zijn nog meer alledaagse items die we regelmatig zouden moeten desinfecteren. Wij maakten een lijstje met items die vaak ontsmet moeten worden. Sommige dingen in deze lijst lijken logisch, maar zie je al snel over het hoofd. Dus zet een podcast op en poetsen maar!

Laptops en computers

Deze apparaten zijn een vast onderdeel geworden van ons leven. Onze handen glijden over het toetsenbord als we online shoppen, streamen of thuiswerken. Bacteriën nestelen zich snel onder de toetsen van het toetsenbord. Schakel eerst je computer uit en gebruik dan een zachte doek met een beetje alcohol of een ander ontsmettend middel en reinig zo voorzichtig het toetsenbord. Je kunt ook nog een flesje perslucht gebruiken om zo het vuil onder de toetsen te verwijderen.

Afstandsbedieningen

En dan ook echt élke afstandsbediening, van je Playstation tot je muziekinstallatie en ook nog de automatische rolgordijnen. Deze bakjes zijn de perfecte gastheren voor bacteriën. Iedereen heeft ze immers in de handen gehad. En hoe vaak zitten we op de bank uren te zoeken naar een goede serie of film om vervolgens diezelfde hand weer in een zak chips te begraven? Onbewust werk je nogal wat bacteriën naar binnen. Vergeet dus zeker niet om deze bakjes ook eens af te vegen met een desinfecterend middel.

Elke deurknop en lichtknop

Sta er maar eens bij stil. Iedere dag open (en sluit) je de deuren in je huis en elke dag doe je de lichten aan (en uit). En jij bent vast niet de enige die door die deur wandelt. En denk ook eens aan kranen, keukenkastjes en ramen. Die springclean wordt al een stuk uitgebreider dan je voor ogen had.

Portemonnees

Een portemonnee is je beste vriend en gaat overal met je mee. Ze zit volgestampt met cash geld en onze bankpasjes. Wekelijks, soms zelfs dagelijks, vissen we onze portemonneetjes uit onze tas om onze boodschappen af te rekenen. Vervolgens komen we thuis, slaan we onze portemonnee op de keukentafel en gaan verder met ons leven. Maar ondertussen worden duizenden bacteriën verspreid over jouw tafel. Ieuw! Als je een leren portemonnee hebt, heb je geluk want dat is makkelijker schoon te maken. En nu je toch bezig bent: geef je handtassen ook eens een goede schoonmaakbeurt. 😉

Het autostuur

Hoe vaak heb jij je autostuur schoongemaakt het afgelopen jaar? Dacht ik al! Je autostuur schoonmaken is niet het eerste dat in je opkomt als je aan schoonmaken denkt, maar het zou wel moeten. Denk maar eens aan alle plaatsen waar je heen gaat, zoals supermarkten en tankstations, om vervolgens met je ‘vieze’ handen weer in je auto te stappen en nog snel even je make-up te corrigeren voordat je uitstapt. Vlug, aan de slag met dat poetsen!

 

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Unsplash