We geven het toe: een smoske met veel mayonaise kan ontzettend goed smaken. Maar omdat dat niet zo gezond is (en al helemaal nefast is voor ons bikinilichaam in wording) stellen we 5 alternatieven voor.

1. De klassieker met een twist: caesarsalade met gepaneerde kip

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 500 gram kipfilet
• 3 teentjes knoflook
• sap van een halve citroen
• 1 krop ijsbergsla
• 1 ei
• 100 gram parmezaan
• 100 ml yoghurt
• 200 ml mayonaise
• 1 theelepel mosterd
• 3 gezouten ansjovisfilets
• 1 stokbrood
• 50 gram panko
• enkele druppels worcestersaus
• snuifje cayennepeper
• olijfolie

Healthy Grilled Chicken Caesar Salad with Cheese and Croutons

Zo maak je het:

1. Neem een maatbeker en doe de mayonaise en de yoghurt erin. Meng de ansjovis, mosterd, het citroensap, de cayennepeper en enkele druppels worcestershiresaus erbij en pers ook twee teentjes knoflook. Mix alles tot een dressing en zet die in de koelkast.

2. Klop het ei los in een diep bord. In een ander bord meng je de helft van de parmezaan bij de panko. Snij daarna de kip in reepjes en wentel ze eerst door het ei en dan door het paneerlaagje. Zet het bord nog even in de koelkast als alle stukjes kip gepaneerd zijn.

3. Snij het stokbrood in plakjes en wrijf ze in met het resterende teentje knoflook. Bestrijk ze met wat olijfolie.

4. Neem een pan giet er een scheutje olijfolie in. Laat de olie verhitten en bak de kip tot de reepjes lekker krokant zijn. Leg daarna de sneetjes stokbrood in de pan tot ze goudbruin zijn.

5. Spoel de ijsbergsla en snij hem in reepjes en voeg daarna de rest van de parmezaan toe. Meng de sla met de stukjes geroosterd stokbrood en de gebakken kip. Werk af met de dressing en voeg eventueel nog wat gehakte peterselie toe.

2. Fris en licht: gerookte zalm met komkommer en zure appel

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 1 komkommer
• 2 zure appels
• 10 sneetjes gerookte zalm
• 8 eetlepels yoghurt
• 4 eetlepel olijfolie
• 2 eetlepes citroensap
• 8 eetlepels verse dille, fijngesneden
• peper en zout, naar smaak
• 1 stokbrood

Zo maak je het:

1. Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer in blokjes en gooi ze in een kom.

2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze ook in blokjes. Meng de blokjes appel bij de komkommer en voeg het citroensap, de dille, de olijfolie, de zwarte peper en het zout toe.

3. Snij daarna de zalm in fijne reepjes en meng de reepjes door de komkommer en de appel. Serveer in 4 borden, snij het stokbrood in sneetjes en werk uiteindelijk af met de yoghurt.

3. Mediterraans en zomers: slaatje met mozzarella en parmaham

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 2 bolletjes mozzarella
• 8 grote plakken Parmaham (dun gesneden)
• 25 kerstomaatjes
• gemengde sla (liefst met rucola)
• 12 zwarte olijven
• 10 zongedroogde tomaten
• 4 eetlepels pijnboompitten
• 2 eetlepels balsamicoazijn
• 4 eetlepels olijfolie
• peper en zout

oil pouring into bowl of vegetable salad
Zo maak je het:

1. Neem een pan en laat de pijnboompitten zachtjes roosteren. Boter of olie is niet nodig. Laat de pijnboompitten daarna afkoelen.

2. Neem een grote kom en snij de mozzarella, Parmaham, kerstomaatjes, olijven en zongedroogde tomaten in stukjes.

3. Meng de balsamicoazijn met de olijfolie goed in een kommetje en voeg peper en zout toe. Tip: in de plaats van olijfolie kan je ook de olie van de zongedroogde tomaten gebruiken.

4. Meng voorzichtig de sla onder de mozzarella, Parmaham, kerstomaatjes, olijven en zongedroogde tomaten door en verdeel over 4 borden. Werk af met de geroosterde pijnboompitten en de balsamicodressing.

Tip: Wie grote honger heeft, kan wat gekookte en afgekoelde tagliatelle bij de salade mengen.

4. Verrukkelijk én veggie: gegrilde feta en rode biet

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
• 400 gram feta
• 5 voorgekookte rode bieten
• 2 bosjes radijzen
• 200 gram rucola
• een half bosje dille
• 100 gram appelkappertjes
• het sap van 2 limoenen
• 2 koffielepels mosterd
• olijfolie

Zo maak je het:

1. Snij de bieten in hele dunne plakjes. Spoel de radijzen, verwijder het groen en de wortels en snij ze ook in plakjes.

2. Spoel de rucola en de dille. Snipper de dille fijn en bewaar enkele takjes voor de afwerking.

3. Bestrijk de feta met olijfolie en gril de kaas aan beide kanten.

4. Maak een vinaigrette met het limoensap, de mosterd en de olijfolie. Breng het mengsel op smaak met de gesnipperde dille, peper en zout.

5. Verdeel de plakjes rode biet over 4 borden. Leg in het midden een handje rucola en strooi er de radijzen over. Leg daar de stukken gegrilde feta bovenop. Werk af met de kruidenvinaigrette, peper en appelkappertjes.

5. Mee met de trend: quinoasalade met kip

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 1 kipfilet (van ongeveer 350 gram)
• 100 gram quinoa
• 1 tomaat
• een halve rode ui
• een half bosje radijzen
• een halve komkommer
• muntblaadjes
• 1 eetlepel gehakte bladpeterselie
• 25 gram rozijnen
• 1 eetlepel geroosterde amandelschilfers
• 2 eetlepels limoensap
• 1 eetlepel sesamolie
• een snuifje komijnpoeder
• peper en zout

Quinoa Salad
Zo maak je het:

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste 5 minuten de rozijntjes toe en laat ze mee sudderen. Giet de quinoa af en laat afkoelen.

2. Bak de kipfilet gaar, laat afkoelen en snij in reepjes.

3. Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Pel de ui, snij hem in twee en daarna in halve ringen. Verwijder het groen en het worteltje van de radijzen en snij ze in stukjes. Schil de ook de komkommer en snij hem in blokjes.

4. Meng alle groenten en gehakte kruiden in een kom en doe er de quinoa en de kip bij. Kruid met peper en zout en schep goed om.

5. Doe de geroosterde amandelschilfers, het limoensap, de sesamolie, het komijnpoeder en wat peper en zout in een potje, draai er het deksel op en schud goed. Verdeel de salade over 4 borden en werk af met de vinaigrette.

 

Smakelijk!