Met de feestdagen in zicht worden alle gastvrouwen weer danig op de proef gesteld. Kritische gasten die je wijnglazen tegen het licht houden, een wildsaus die afschuwelijk smaakt en de tafelversiering die in brand vliegt. Nathalie Poppe, etiquette- en absolute protocolkenner, vertelt je in vijf handige tips hoe je een fiasco vermijdt.

 

1. Alles begint bij de voorbereiding

Een goede voorbereiding is onmisbaar als je een vlotte avond wil. Probeer een half uurtje voordat je gasten toekomen volledig klaar te zijn. Zo voorkom je dat je planning in de soep draait als je tante plots twintig minuten te vroeg voor de deur staat. Als je meer dan vijf gasten verwacht, kan je op voorhand al enkele glazen aperitief inschenken.

2. Speech

Als gastvrouw ben jij verantwoordelijk voor een kort toespraakje aan het begin van de avond. Als alle gasten een glaasje hebben gekregen, bedank je hen voor hun komst. Als je van alle genodigden samen één cadeau hebt gekregen, kan je het nu openen. Heb je allemaal verschillende cadeautjes gekregen? Dan is het beter om ze te openen als de gasten al naar huis zijn, zeker als je vermoedt dat het ene cadeau meer geld heeft gekost dat het andere. Zo voorkom je gênante situaties voor de mensen die weinig cadeaubudget hebben.

Christmas table setting. Holiday Decorations.

3. Ga voor een moderne etiquette

Tot voor kort waren papieren servetten uit den boze. Die tijden zijn (gelukkig) veranderd. Je kan gerust zonder gêne papieren servetjes op tafel leggen. Zorg in dat geval voor voldoende extra exemplaren, zeker als je fingerfood serveert. Ga voor de rest voor een sobere tafel. Een hoge kandelaar of gigantische bloemstukken zijn oubollig én not done: ze nemen niet alleen veel plaats in op de vaak overvolle tafel, maar zorgen er ook voor dat je je tafelgenoten aan de overkant niet meer kan zien. Enkele kleine kaarsjes of bloemetjes volstaan zeker. De rest is ballast. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat kerstavond in mineur eindigt omdat de tafelversiering in brand vliegt.

4. Ban de selfiestick

Het is niet omdat je een moderne etiquette hanteert, dat ook de allerlaatste technologische snufjes mee aan tafel moeten komen. Het is niet bepaald beleefd als je gasten constant op hun smartphone zitten te tokkelen en amper genieten van je gerechten. Vermeld daarom zeker op voorhand dat je graag het smartphonegebruik tijdens het eten tot een minimum wil beperken. Zit er een notoire digiverslaafde aan tafel? Probeer de situatie dan op een ludieke manier aan te pakken. De eerste persoon die bijvoorbeeld drie keer naar zijn gsm kijkt, moet voor de rest van de avond alle glazen bijvullen. En dan heb jij als gastvrouw een taakje minder.

Serving Christmas table

5. Wees geen dramaqueen

Dé nachtmerrie van elke gastvrouw of -heer: het eten is volledig mislukt. In dat geval moet je waarschijnlijk even slikken, maar til er niet te zwaar aan. Excuseer je bij je gasten en word vooral niet kwaad op jezelf. Een boze of huilende gastvrouw is een nóg grotere domper dan een mislukte maaltijd. De feestdagen draaien uiteindelijk om samen zijn en genieten van elkaars aanwezigheid. Verlies dat niet uit het oog. Als je echt niks eetbaars kan serveren, bel dan een traiteur of desnoods een pizzakoerier. Een simpele pizza is misschien niet zo feestelijk, maar wel lekker.

 

Gelukkige feesten!

 

Foto’s: istock