5 redenen waarom het gezond is een bitch te zijn

1002

Vrouwen zijn te soft. We verbergen te veel van onze emoties en blijven vaak rustig, terwijl er genoeg reden is om eens woest te worden. En dat is helemaal niet goed voor vrouwen, vindt de beroemde Amerikaanse psychiater Julie Holland. In haar nieuwe boek pleit zij voor meer Moody Bitches: wees eens een bitch en gooi die emoties en frustraties eruit, het is voor je bestwil!

De moderne vrouw is van alle markten thuis: ze is succesvol, heeft humor, stijl, geeft leiding, verzorgt en verleidt. Maar: ze slaapt ook te weinig, heeft te veel stress en te weinig seks.

We moeten superwoman zijn en dat zonder te klagen. We hebben geleerd om onze buien en emoties te onderdrukken: die zijn verdacht en slecht voor je carrière. Julie Holland stelt echter dat die stemmingen er nu eenmaal bij horen en dat je die niet moet wegdrukken: gevoelens en buien zijn onderdeel van wie we zijn en dat is geen zwakte, maar juist een kracht.

moody bitches boekBoek Moody Bitches – 19,50 euro (foto: Jessica Hills Photography)

 

Het is niet altijd de juiste manier, maar soms kun je maar beter een bitch zijn, het is zelfs gezond. Flap er alles uit, het lucht op! Nog niet overtuigd? Ziehier de 5 redenen die psychiater Julie Holland aanhaalt om nu en dan eens goed te bitchen!

1. Je eet gezonder

Zowel bij depressies als bij PMS (premenstrueel syndroom) is behoefte aan eten – vooral aan koolhydraten –  een veelvoorkomend verschijnsel, en dan grijpen we naar troosteten, zoals  brood, pasta, toetjes en chocolade. Junkfood en zoetstoffen zijn verslavend, het verandert je hersenchemie op dezelfde manier als drugs. En we raken niet alleen verslaafd aan junkfood en zoet, we bouwen er ook een tolerantie voor op. We hebben er daarom steeds meer van nodig om onze honger te stillen en we raken van slag als we het niet meer krijgen.

We beschouwen eten en humeur eigenlijk als met elkaar versmolten. Eten dient vaak niet meer als brandstof, maar als een drug die onrustgevoelens dempt of een stress dragelijker maakt. Nu en dan je emoties uiten = minder behoefte aan troosteten = gezonder. Zo simpel is het.

 2. Je slaapt beter

Nog meer dan eetgewoontes of beweging heeft voldoende slaap invloed op je levensduur. Vrouwen zijn gevoeliger voor slaaptekort dan mannen en stappen geïrriteerd, bozer en afstandelijker uit bed na een nacht zonder voldoende slaap. Vrouwen hebben ook sneller last van slapeloosheid dan mannen, met ‘dank’ aan hormonale schommelingen. Slaaptekort leidt tot minder veerkracht tegenover stress en dit kan het begin betekenen voor een depressie.

3. Je bent meer ontspannen en hebt minder stress

We stoppen enorm veel energie in het wegdrukken van die gevoelens die we niet willen. Hoe vaak krijgen jongens niet te horen dat ze niet mogen huilen en dat ze zich moeten vermannen? Hetzelfde geldt voor meisjes. Vrouwen krijgen te horen dat ze niet boos mogen worden.

We zijn eraan gewend geraakt om onze emoties weg te stoppen. Maar dat zorgt ervoor dat we depressief en fysiek ziek worden.Vrouwen staan bovendien voortdurend onder druk om meer te doen. Kinderen ophalen, een drukke werkdag, het avondeten maken, het huishouden doen,… En als dat allemaal nog niet genoeg is, leven we ook in toenemende mate een derde leven online. Geen wonder dat we zoveel stress hebben, en we mogen het niet eens tonen!

Ontspannen is iets wat je kunt leren. Mediteren en mindfulness kunnen bijvoorbeeld al een buitengewoon goede invloed hebben op je lichaam en hersenen. Ga zo veel mogelijk de natuur in. Breng tijd door in de buitenlucht, in zon en wind, met je blote voeten in het zand (zalig!), omringd door de zee, bomen… alles wat je met de aarde in contact brengt. Even van de natuur genieten maakt je rustiger en meer geconcentreerd.

Woman at the forest

4. Je hebt meer seks

Seks – net zoals elke vorm van beweging – vermindert het stressniveau.  Goede seks kan kalmeren en het zelfvertrouwen vergroten, maar opgelet: slecht seks beïnvloedt onze stemmingen eveneens. En woede en irritatie dempen het libido. Mannen laten over het algemeen kleine ruzies niet in de weg staan van seks, maar vrouwen hebben een olifantengeheugen en onthouden alles. Even de bitch uithangen en je frustraties uiten vooraleer je tot actie tussen de lakens overgaat, is daarom misschien wel een goed idee.

5. Je neemt je werk minder snel mee naar huis

stress

Af en toe huilen is gezond en ook op het kantoor mag je je emoties tonen. Spreek je gevoel uit. Zeg het gewoon als je baas of collega je kwetst. Laat die andere persoon weten dat zijn of haar gedrag niet gepast is. Op die manier kun je situaties op het werk ook niet mee naar huis nemen en kan je makkelijker een grens trekken tussen werk en privéleven. Doén!

 

iStock_000057110330_Large

Opgepast dus want de moody bitches komen eraan!