5 tips om komaf te maken met uitstelgedrag

92

Lig je op dit moment lekker lui in je sofa terwijl je je bedenkt dat je eigenlijk nog honderden dingen moet doen? Beantwoord je vaak de vraag: Heb je nog werk? met ‘Ik heb altijd werk?’ Met deze tips tegen uitstelgedrag krijg je toch wat meer orde in de chaos.

iStock_000001692778_Large

 

1. Een haalbare to do-lijst

Het is het bekendste en misschien wel populairste hulpmiddel: de to do-lijst. Je kan een ouderwets lijstje met (haalbare!) taken maken maar er zijn er ook apps om je taken af te werken. Je kunt bijvoorbeeld een widget instellen op het hoofdscherm van je smartphone. Dan hoef maar een keer naar rechts of links te swipen en je ziet in een oogopslag waar je aan toe bent. Apps die zo’n widget toelaten zijn bijvoorbeeld: GTasks (iOS en Android) en S Memo (Android)

2. Zet alles klaar om te beginnen.

Je wilt een taak verrichten maar je hebt er echt geen zin in? Begin dan met alles klaar te zetten om die taak uit te voeren. Als alles al klaar ligt, is de stap om te beginnen veel kleiner.

3. Begin er gewoon aan, ook al is het maar voor een minuutje

Spreek met jezelf af dat je een minimale tijdsspanne aan je taak gaat werken. Zodra je eenmaal op gang bent, gaat de rest vaak vanzelf. Blijf je echter enorm tegen de taak op zien? Stop dan even en wees trots dat je er tenminste al aan bent begonnen.

4. Het is allemaal niet zo erg

Onderzoek wees uit dat een taak die je als ‘niet leuk’ bestempelde vaak uiteindelijk toch als ‘leuk’ ervaart achteraf. Misschien door de voldoening die je kreeg van het feit dat je die taak afgewerkt hebt?

5. Laat je niet afleiden

Als je in een luie bui bent, ben je ook sneller afgeleid waardoor je helemaal niets meer voor elkaar krijgt. Schakel dus zoveel mogelijk stoorzenders uit. Geen mailbox, instant messaging, Facebook of Whatsapps. Het stimuleert je om toch iets nuttigs te doen.

(Bron: sochicken.nl en lifehacking.nl)

Woman Silhouette Jumping