Dat een verblijf aan zee een boost voor de gezondheid betekent, is al langer geweten. Zo werd het Zeepreventorium van De Haan al in de jaren twintig gebouwd en zochten mensen met gezondheidsproblemen soelaas aan zee. Begin dit jaar nog toonde een onderzoek van de Universiteit Gent aan dat zeelucht zelfs goed is tegen kanker en cholesterol.

1. Geen stress

Een stresserende week achter de rug? Strijk even neer op het strand en luister naar de golven: de stress valt zo van je af. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuurgeluiden ideaal zijn om te ontspannen; meteen de reden waarom antistress-apps zo vaak gebruikmaken van geluidsopnames van het ruisen van de golven. Aan de kust kun je ‘live’ luisteren naar de zee; niets gaat boven ‘the real thing’.

2. Zeespray

De onderzoekers van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent spreken over de zeespray; zeewater dat door de golfslag in de lucht wordt verneveld. Die zeespray bevat heel wat natuurlijke gezonde stoffen die door algen en bacteriën worden geproduceerd. De wetenschappers stelden longkankercellen bloot aan die spray. Wat bleek? De zeelucht remde de werking van een gen af dat een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van longkanker en cholesterol. De zee inademen mag je dus gerust letterlijk nemen aan de Kust.

3. Hooikoorts

Wie last heeft van hooikoorts in het binnenland moet naar de Kust. Mede dankzij het jodium in de lucht lossen de vervelende symptomen van hooikoorts al snel op. Je kan weer vrij ademen, slaapt goed en die verschrikkelijke jeuk aan de ogen blijft achterwege. Fantastisch toch! Ook astma- en zelfs mucoviscidosepatiënten voelen zich vrijer ademen tijdens een verblijf aan zee.

4. Actief

Een tijdje verblijven aan de Kust is dus al een gezondheidskuur op zich. Nog beter wordt het als je daar ook een actieve vakantie aan koppelt. Het is bewezen dat het contact met het zeewater op veel manieren goed voor je is. De hoge concentraties mineralen in het water helpen tegen infecties. Zeewater is ook goed tegen depressies, vermoeidheid en doet de stress verminderen. Laat de Kust nu net de plek zijn waar je in elke badplaats aan de meest uiteenlopende watersporten kan doen. Surfclubs vind je overal, maar wist je dat je er ook kan raften (Westende en Oostende) en kajakken (Oostduinkerke, Westende en Oostende)?

5. Zeewier

Chef-kok Donald Deschagt van het gastronomisch restaurant Le Homard et la Moule in Bredene is pionier in het koken met zeewier. “Ik wandel wekelijks langs het water op zoek naar wieren, algen en zeegroenten. In de duinen pluk ik kruiden, bloemen en bloesems. Die ingrediënten worden subtiel verwerkt in onze gerechten. We zetten onze klanten heus geen bordje zeewier voor de neus”, lacht de zeewiergastronoom. Zeewier gebruikt hij onder andere als zoutvervanger in het dagelijks vers gebakken brood, gemaakt met gedestilleerd Noordzeewater. “We proberen zeewier op alle mogelijke manieren te integreren: als decoratie bij de dessertjes, als smaakversterker in de kokosrotsjes bij de koffie, noem maar op.”

Wil je ook leren koken met wat in de zee groeit? Schaf je dan het boek ‘Zeegroenten’ aan van Donald Deschagt en Sophie Matthys. Het boek kost 24,99 euro en is een uitgave van Manteau.

 

Tekst: Marijn Follebout – Foto : Getty Images