Een vakantie aan zee raak je nooit beu, er zijn wel 1001 dingen om je dagen goed mee te vullen. Maar wat mag je absoluut niét missen tijdens een bezoek aan de kust? Ziehier de ultieme bucketlist voor jouw Belgische strandvakantie. Zorg dat je alles kunt afvinken!

Zie de zon zakken in de zee

Elke zonsondergang is anders. Het verveelt nooit. Soms verdwijnt de zon, net boven de horizon, achter de wolken. De andere keer is er het nodige gevoel voor dramatiek met een roze, oranje en paarse lucht. Kortom, de zon zien zakken in de zee is een topprioriteit op jouw bucketlist.

Tip: Download de app Skyfire en je bent meteen op de hoogte van de meest spectaculaire zonsondergangen (die je trouwens hebt als er wat wolken zijn). En vertrek niet meteen als je het laatste stukje zon in zee hebt zien verdwijnen. Soms begint het dan namelijk pas!

Zwemmen in zee

We geven het toe: het zeewater is hier altijd wat frisser dan in zuiderse landen, maar niets zo leuk als op warme zomerdagen een flinke plons in het sop te nemen. Heerlijk om af te koelen, en het zeewater doet wonderen voor lichaam en geest.

Wel opgelet: zwemmen in zee is niet zonder gevaar. Doe het alleen in bewaakte zones en volg de aanwijzingen van de redders nauwgezet op. Elk jaar komen mensen in moeilijkheden en niet toevallig is dit vaak in onbewaakte zones.

Garnalen kruien

Sta voor dag en dauw op om garnalen te kruien: de fantastische lucht die reflecteert in het natte zand en het gevoel om, tegen de golven en de zee in, een kruinetje vooruit te slepen, is intens. En achteraf kun je nog genieten van de lekkerste garnalen ter wereld! De beste tijd van de dag om de garnalen te kruien, is ongeveer twee uur voordat het eb wordt. Als alternatief kun je eventueel ook naar de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke gaan kijken, of verse garnalen kopen aan de trap. Minder inspannend, maar minstens zo lekker.

Zeehonden spotten in het wild

De zeehond is, na jaren afwezigheid, terug aan de Belgische kust! Met een beetje geluk kun ook jij tal van zeehonden spotten. Zalig om die dieren in het wild te kunnen bewonderen! Belangrijk: laat de dieren met rust en hou voldoende afstand. Ze zien er lief uit maar ze kunnen wel bijten! Laat zo’n lieverdje dus in alle rust even uitblazen op het strand.

Strandbloemen kopen

Uniek voor de Belgische kust is het maken en verkopen van papieren bloemetjes. De techniek gaat over van generatie op generatie. De kindjes maken een berg die als toonbank dient voor hun bloemenwinkeltje. Ga schelpen rapen om te betalen en koop de mooiste strandbloemen.

Tip: in elke kustgemeente gebeurt de betaling op een andere manier. In Oostende bijvoorbeeld betaal je met handjes vol schelpen. Elders betaal je met zaagschelpjes (een langwerpig schelpje met een gekarteld kantje).

Neem een kijkje op de blog www.livingbythesea.be voor meer tips over –  jawel – het leven aan zee.

 

Tekst: Heidi Vandenbussche