Een jaar lang elk weekend in een ander bed slapen. Het doet jou misschien de wenkbrauwen fronsen, maar lifestyleblogster Hanne Van den Abeele (24) deinst er niet voor terug. Haar plan: 52 Bed & Breakfasts testen in 365 dagen tijd. “Heel fijn, maar oh zo druk”, laat ze ons weten. Al maakt ze tussen het pakken van haar koffers door, graag even tijd voor een Bed & Babbel met Steps.


Hanne, 52 B&B’s in een jaar tijd. Hoe kom je op zo’n idee?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zolang ik mijn dagelijkse routine kan afwisselen met wat avontuur, ben ik het gelukkigst. En opeens was het er. Ik kwam thuis van een weekendje weg en niet veel later schoot het door mijn hoofd. Wat als ik 52 B&B’s zou bezoeken op een jaar tijd? Ik schreef enkele gastverblijven aan en zo is alles begonnen. Mijn nieuwe blog hannewhale sleeps, waar ik wekelijks mijn verdict over de B&B’s neerpen, kreeg vorm.

Wat is het geheim voor de perfecte B&B?
Het geheel moet een huiselijke sfeer uitstralen, maar de uitbater mag niet te opdringerig zijn. Wanneer je dat kan bereiken in combinatie met een uniek interieur, leuk concept en een mooie ligging, heb je het recept voor een perfecte B&B.

Maar toch maakt de aanwezigheid van een gastvrouw of -heer het verschil met een hotel.
Klopt. Je komt echt binnen in het huis van de uitbater. Als gast ben je op zoek naar dat warme gevoel zonder je privacy aan de kant te moeten schuiven. Omdat B&B’s meestal niet meer dan vijf kamers hebben, vind je ook vaak een klik met de andere logees. Maar wat mij nog het meest intrigeert, is het persoonlijk verhaal van de eigenaars zelf. Hoe zijn zij aan hun avontuur begonnen? Welk verhaal zit er achter het gebouw? Dat verwerk ik nadien ook in mijn blogberichten.

Een B&B in een stad als Gent is top. Maar wat met al die kleine dorpjes?
Een klein dorpje is perfect als uitvalsbasis voor een weekendje weg. Je vraagt je misschien af wat er in zo’n boerengat te beleven valt, maar net dat zorgt voor de extra verrassing. Dan pas ontdek je de leukste plekjes: een mooi landschap om in rond te wandelen, leuke terrasjes of misschien is er wel een goede wellness in de buurt. Je moet er gewoon voor openstaan en zo’n charmant klein dorpje een kans geven.

Wil je ooit zelf een gastenverblijf beginnen?
Dat is zeker een stille droom van mij, ja. Het begint meer en meer te kriebelen nu ik wekelijks een andere B&B ontdek. Maar voor ik zelf concrete plannen kan maken, zal ik toch nog eventjes moet sparen. (lacht)

Hanne’s (voorlopige) top 3 van B&B’S

1. Wellness Hasselt: Omdat ik stiekem een luxebeestje ben en dan is een wellness op de kamer natuurlijk de hemel op aarde.

2. Le Secret de Sarah (Deerlijk): Nog maar pas geopend maar wel tip top in orde. Van het zalig ontbijt tot en met de mooie kamers.

3. Het Soetewater (Beernem):  Een heel erg mooie landelijke B&B. Je vindt hier mooie balkskeletten, een ruime kamer en een badkamer met bad en douche.

Tekst: Shauni Deferm / Dit interview verscheen eerder in Steps van 28 mei 2016.