Kamerplanten zorgen voor zuurstof in huis, controleren de luchtvochtigheid en zuiveren de lucht, bevorderen de concentratie en de productiviteit, maar geven bovenal kleur en sfeer aan je interieur. Klaar voor enkele kleurige tips?

De pioenroos: symbool voor liefde

De pioenroos komt oorspronkelijk uit China en staat symbool voor liefde, gezondheid en geluk. Geef toe: dat willen we allemaal wel! Met haar zachte kleuren straalt de bloem tegelijkertijd iets frivools en stoers uit en is ze bijzonder fotogeniek. Dat de pioenroos een echte hit op Instagram is, hoeft dus nauwelijks te verbazen.

De cyclaam: terug van weggeweest

Misschien doet deze plant je wel denken aan je kindertijd. De cyclaam sierde vroeger al het interieur, verdween dan even van het toneel, maar is nu bezig aan een comeback. Niet verwonderlijk want de cyclaam heeft kleurrijke bloemen en bladeren als groene hartjes met een grijsgroene tekening. Een vrolijke kamerplant die niet enkel de woning maar ongetwijfeld ook de bewoners opvrolijkt.

De bromelia: schoonheid uit de jungle

De flamboyante bromelia combineert een prachtig groen van de bladkokers met uitgesproken kleuren van de bloemen. Als een felle vlam in een tropische kleur schiet de bloem naar boven. Bovendien blijft de bromelia, die bestaat in allerlei kleuren en spannende vormen, heel lang mooi (tot wel 6 maanden!) en is ze supersterk. Dus ook geschikt voor beginnende groene vingers. Minpuntje: de plant bloeit maar één keer.

Lavendel: kleur én geur

Natuurlijk mag ook lavendel niet ontbreken in het lijstje. We denken misschien vooral aan lavendel als buitenplant (of van op de reisfoto’s in Zuid-Frankrijk), maar ook binnen gedijt deze plant zeer goed. Bovendien geeft lavendel een heerlijke geur af die ook een ontspannende werking wordt toegeschreven. Zoek een zonnig plaatsje en deze plant zorgt voor een kleurrijke en geurige aanwezigheid.

De amaryllis: een fascinerende groei

De amaryllis is een fascinerende bloem die je al als bol kunt kopen, net als het neusje komt piepen. Zo kun je in spanning uitkijken naar de geboorte van de kleurige bloem. De amaryllis heeft prachtige, grote, groenblijvende bladeren van wel 10 tot 60 centimeter lang en grote, helder gekleurde bloemen. De trompetbloemen op de hoge, dikke stengel zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen: rood, roze, wit, oranje, geel en groen, maar er zijn ook exemplaren met gekleurde strepen en randen.

door Mieke Vercruijsse/foto’s iStock