Slovenië is een klein land met een unieke culinaire diversiteit. Het is een land met verrassingen zoals de ‘Beste Vrouwelijke chef ter wereld van 2017’ en de eerste bierfontein van de wereld. Volgende 6 originele tips zetten je op een fantastische culinaire roadtrip doorheen Slovenië.

1. Beroemdheden in de keuken: Ana Ros, de ‘Beste vrouwelijk chef ter wereld’

Met de komst van top chef Ana Ros in 2017 werd ook Slovenië opgenomen in de wereld van de Michelin Gids Zij maakte voor het eerst haar opwachting in de Netflixserie Chef’s table en werd in 2017 benoemd tot ‘beste vrouwelijke chef ter wereld 2017’. Ros is een autodidact, zonder koksopleiding. Haar restaurant Hiša Franko (= Frank’s huis) ligt bij de Italiaanse grens en is een bezoek waard. Je moet er tijdig reserveren.

2. Culinair genieten in open lucht: Open Kitchen

Van midden maart tot oktober is Ljubljana het decor van de Open Kitchen foodmarket. Elke vrijdag verzamelen zo’n dertig verschillende Sloveense chefs. Ze stellen een gevarieerd menu samen. Je kan er genieten van internationale en nationale specialiteiten. Hoe de bereiding verloopt volg je van dichtbij want je zit er met je neus op.

3. Wereldprimeur: bierfontein in Žalec

De Sloveense stad Žalec, bekend door de hopplantages, pakte in 2016 uit met de eerste bierfontein, een wereldprimeur. Voor zes euro word je glas vijf keer bijgevuld Zo test je de lokale bieren uit de vallei van het groene goud.

4. Oudste wijngaard ter wereld in Maribor

Wit of rood, weelderig aromatisch, krachtig, vol of licht, droog of zoet, je vindt het allemaal in de drie wijngebieden van Slovenië. In de Brda-heuvels, aan de grens met Italië, geniet je van uitstekende wijnen van gerenommeerde Sloveense wijnmakers. Je geniet van het uitzicht over uitgestrekte wijnvelden en je kan wijn proeven of deelnemen aan een rondleiding door de wijnkelders. In de wijnregio Maribor ligt de oudste wijngaard ter wereld (400 jaar oud!). In Maribor zijn ze ook trots op hun grote ondergrondse wijnkelders, met een 2,5 km lang tunnelnetwerk onder de straten van de stad.

5. Zoute avonturen in Piran

Piran is één van de mooiste historische steden aan de Adriatische kust. De stad dankt zijn ontwikkeling aan de zoutwinning. Zout is trouwens nog steeds het symbool van Piran en het zout is bekend omwille van zijn kwaliteit en natuurlijke kleur. Nog in Piran waordt het kostbare ‘fleur de sel’ geproduceerd.

6. Gourmet tour met nadruk op lokale producten

Verschillende familiebedrijven rond de Murarivier werken samen aan het Sloveense culinaire erfgoed waarvan je kan genieten tijdens een gourmet tour. Ontdek de elegante wijnen van de Marof- of Steyer-wijngaard tijdens een wijnproeverij of woon een bierdegustatie bij in de Bevog bierbrouwerij. De familie Firbas verwelkomt je met open armen op hun boerderij midden in de natuur. Je kan er overnachten in een schuur, in een comfortabele kamer of in ware glampingstijl. Alle producten zijn er van eigen huis, een plek waar je tot rust komt.