“Wanneer gaan we terug naar Zweden?” Mijn kroost vroeg dit al meermaals sinds we terug zijn van onze topvakantie ‘Zweden in een notendop’! Ik kan hen geen ongelijk geven, want Zweden met kinderen is echt meer dan fantastisch. Waarom? Dat zet ik graag even op een rijtje voor jullie.

Door Lobke Gielkens

1 Je leeft in de natuur ver weg van alle drukte

6

We leefden bijna twee volle weken in de natuur. De uitgestrekte bossen, leuke wandelingen in de natuur, spelen in de bossen,… Je krijgt er niet genoeg van. We maakten de mooiste wandelingen, vaak met aangelegde vlonderplanken, wat het wandelen met kinderen eens zo leuk maakt! Kinderen (en hun mama’s en papa’s) komen hier echt tot rust en zijn ver weg van tablets en televisies. Heerlijk, toch? Meer hebben kinderen echt niet nodig.

2 Je vindt er eindeloos veel meren

1

Bijna overal waar je rijdt in Zweden, kom je een meer tegen. Daarom heb je ook echt het gevoel dat je aan elk meer alleen bent op de wereld. Vaak zijn er aangelegde zandstrandjes met leuke speeltuinen en bbq’s, steigers waar kinderen visjes kunnen vangen of gewoon lekker een duik in het water kunnen nemen. Enig minpuntje aan de meren zijn de muggen, maar ook daar waren we goed op voorzien. In België kochten we verschillende anti-muggensprays en bijna overal waar we kwamen, haalden we ze boven. Op een paar dikke muggenbeten na, viel het goed mee.

3 Zweden is een enorm kindvriendelijk land

kinder

Zweden is zowat het meest kindvriendelijke land waar ik ooit geweest ben. De Zweden zijn zoooooooo lief en vriendelijk voor kleine kindjes. We hebben dat vaak ondervonden wanneer we uit eten gingen, niemand in Zweden kijkt raar op als je ergens met kindjes toekomt. Het land is ook volledig afgestemd op kinderen en je vindt op verschillende plekken toffe kindvriendelijke themaparken, niet zo druk als de pretparken bij ons en vaak veel gezelliger!

4 Je mag (bijna) alles

5

Wat je bij ons soms mist, mag in Zweden bijna altijd en overal. Overal waar je komt, vind je BBQ’s waar je zomaar je worstjes mag bakken. Ook wildkamperen is op de meeste plaatsen in Zweden toegestaan. Wil je dus echt eens een tijdje gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent met je gezin? Ga dan naar Zweden want daar ervaar je het aan den levende lijve. Wat ik ook zalig vond aan Zweden, was de netheid. Overal waar je gaat barbecueën is het netjes achtergelaten, niemand laat zijn vuil achter en iedereen kuist zijn boeltje flink op. Daar kunnen we in België nog wat van leren.

5 Je overnacht op de mooiste plekjes

2

Wij waren grote gelukzakken, want we sliepen in 3 verschillende typische Zweedse stuga’s en wat voor huisjes waren dat. Vaak huizen met superveel ruimte in een natuurrijke omgeving vlakbij een meer (hoe kan het ook anders?). Of met een rendier in je tuin! Het is eens wat anders.

6 Je kan slapen op een grote boot

Boot

Niet dat je hiervoor speciaal naar Zweden moet reizen want je kan bijvoorbeeld ook de boot naar Engeland nemen. Wij vertrokken vanuit Duitsland (Kiel) met de grote veerboot naar Göteborg om van daaruit onze reis door Zweden aan te vatten. Wat vonden onze koters het heerlijk om te slapen in een echte kajuit, te wandelen op het grote dek en te kijken naar de grote diepe zee en ‘s morgens wakker te worden met het geluid van water en de geur van een lekker Zweeds ontbijtje! In het terugkomen namen we de boot van Oslo naar Frederikshaven in Denemarken, zo kan je nog een stop maken bij Legoland in Billund.

Eén ding is zeker: wij zijn smoorverliefd op dit land en komen met ons gezinnetje zeker nog terug! Staat een reis naar Zweden ook op jullie bucketlist? Geniet dan zeker nog even mee van onze foto’s, waar ik zelf uren naar kan blijven kijken.

meer

Ook eens naar Zweden? Dan kunnen wij Pharos Reizen aanraden als dé reisorganisatie voor een autorondreis in Zweden en andere Scandinavische landen.
In de reis zitten alle overnachtingen inbegrepen, de boottochten van Kiel naar Göteborg en van Oslo naar Frederikshaven.

Het autovervoer en je eten moet je natuurlijk zelf voorzien, maar ook dat kan ‘goedkoper’ als je er een beetje op let. Wij kochten zelf eten in de plaatselijke Zweedse supermarkten (heel erg leuk om daar eens te gaan winkelen!) en kookten zelf in ons huisje of gingen bbq-en/picknicken aan een meer.

Tip: op onze blog www.leukewereld.be lees je uitgebreid al onze Zweedse verhalen