6 x de leukste blotevoetenpaden van Vlaanderen

BlogCitytripstay-vacation

Niets leuker dan de natuur te voelen kriebelen tussen je tenen en onder je voeten. Grassen, steentjes, zand, nu en dan eens een flinke portie modder, maar ook houten balken, touwen … Blotevoetenpaden zorgen voor een unieke uitstap met de kinderen waarbij heel wat zintuigen geprikkeld worden.

1. Lieteberg in Zutendaal

Het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen en veruit ook het bekendste is dat van Zutendaal. Je trekt je schoenen en sokken uit en wandelt bijna 3km lang over een gecontroleerde ondergrond van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Elke stap prikkelt je voeten en zintuigen. Waden door waterpartijen, beklimmen van zandheuvels en steile hellingen en al speurend door een labyrint wandelen. Bovendien beloont de beklimming van de 18 meter hoge uitkijktoren je met een prachtig uitzicht over de omgeving. De nieuwste attractie is de Dragonfly, een 100 meter spectaculair kruinenpad dat uitgeeft in een 10 meter hoge scheve toren boven de vijver.
visitlimburg.be

2. Gentbrugse Meersen

Dit avontuurlijk pad van ongeveer 1km is niet kunstmatig aangelegd en evolueert mee met het weer en de seizoenen. Je wandelt op steentjes, over gras en een zandheuvel, door modder en water. Na de tocht kan je je voeten spoelen in de sloot en drogen aan het gras of de wind. Trek je schoenen uit en laat je tenen genieten! Krijg je er niet genoeg van? Ontdek dan ook het Gentse kleinere broertje: het blotevoetenpad in het natuurdomein Bourgoyen-Ossemeersen.
visitgent.be

3. Barrevoetspad, De Schorre in Boom

Verscholen in de natuur, ligt het Barrevoetspad. Het traject van 1,3 kilometer lang prikkelt alle zintuigen. Volg het bos langs een grachtje in het bos waar veel mossen staan, over zogenaamde kleibroden (platte, holle stenen), wol en hooi tot een speciaal aangelegd vlonderpad over het water. De tocht eindigt in een wilgeniglo met binnenin boomstammetjes als zitbanken. Zet je neusgaten goed open, want langsheen het traject zijn zo’n 300 kruiden en geurplanten aangeplant.
deschorre.be

4. Bigfoot in Oudenaarde

Het park ‘7 summits’ aan de Donkvijver staat garant voor een flinke portie avontuur. Trek je schoenen uit en spring, loop, dans in de natuur over het blotevoetenpad. Kiezels, zand, boomschors, water en modder wisselen elkaar af. Uniek hier is het Moerasparcours. Heb je het blotevoetenpad getrotseerd? Dan kan je je uitleven op een hoge klimtoren, een speleoparcours afleggen, een death-ride maken of pedalo varen.
theoutsidervlaamseardennen.be

5. Plantentuin van Meise

De Plantentuin van Meise is een 92 hectare grote groene oase, vlakbij Brussel, waar 18.000 plantensoorten groeien uit de hele wereld. Een bezoekje aan het domein wordt nog leuker als je je schoenen en sokken uitdoet en je laat onderdompelen in het Verwonder-Je-Voeten-pad. Nadien kun je nog ravotten in het speelbos of in de wilgentenentunnels, met het vlot de kasteelvijver over varen, op ontdekking gaan tussen fascinerende planten uit heel de wereld en een speurtocht ondernemen met Koning Amaryllo.
plantentuinmeise.be

6. De Kaaihoeve in Zwalm

Verborgen achter het natuureducatief centrum Kaaihoeve ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Het cirkelvormige pad laat je wel van de ene verbazing in de andere vallen. Het geheel bevindt zich in een natuurtuin waar de natuur beslist uiteindelijk wat waar groeit.
oost-vlaanderen.be

Tekst: Mieke Vercruijsse / Beeld: Getty Images

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen