Een verkoudheid kun maar beter vermijden. Ten eerste voor jezelf, maar ook omdat je ons gezondheidssysteem niet onnodig belast. Met deze gemakkelijke tips ben je beter gewapend tegen kleine winterkwaaltjes.

1. Draag je mondkapje

Het is niet fijn om altijd een mondkapje op je neus te dragen, maar als je alle voordelen op een rijtje zet wordt het beslist iets draaglijker. Mondmaskers beschermen je namelijk ook tegen een normale verkoudheid, tegen doodgewone griep en ze zijn nog warm ook.

2. Was je handen en raak je gezicht niet aan

Raar maar waar: uit onderzoek blijkt dat we ons gezicht gemiddeld 16 keer per uur aanraken (denk: ogen, neus, mond). Tijdens het verkoudheids- en griepseizoen let je hiermee dus maar beter op: kom je in contact met iemand die ziek is of met een besmet oppervlak, dan kan het virus makkelijker je lichaam binnen dringen via je handen. We zijn het sinds de pandemie al gewoon, en we blijven het dus maar beter doen: de handig grondig wassen.

3. Slaap voldoende

Zeker in de wintermaanden kun je een goede nachtrust gebruiken. Je immuunsysteem kan hierdoor een flinke boost krijgen. Een goede afweer houdt virussen op een veilige afstand. Mooi meegenomen, toch?

4. Drink minder alcohol

Alcohol doodt de beestjes. Maar is dit daadwerkelijk zo? Helaas, dat wijntje of lekker biertje vernietigt de nuttige darmflora. Je krijgt sneller last van darmontsteking en dat verzwakt dan weer je afweersysteem. Beperk je liever tot een glaasje per dag.

5. Beweeg, beweeg, beweeg

We blijven het herhalen, omdat het o zo belangrijk is. En het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat regelmatig sporten ziektes op een afstand houdt. Je longen worden gezuiverd tijdens je work-out, je bloed circuleert sneller en je lichaamstemperatuur stijgt. Bacteriën en virussen krijgen minder kans om zich te vermenigvuldigen onder deze omstandigheden.

6. De griepspuit is je beste vriend

Ondanks de controverse die er soms heerst rond dit kleine spuitje is toch beter om er dit jaar eentje te overwegen. Hoe minder mensen griep of verkoudheid krijgen, hoe meer medische zorg er overblijft voor andere patiënten die hulp nodig hebben.

7. Extra vitamines helpen mee

Zet veel groenten en fruit op het menu. Ze zijn een grote bron van vitamine C. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze supervitamine helpt bij verkoudheid en griep. Eet dus elke morgen een stuk fruit en verorber dagelijks een grote portie groenten. Vul aan met een handvol lekker nootjes en je bent tiptop in vorm tegen de koude wintermaanden.

(foto getty images)