7 feiten om van je stoel te donderen

286

24 APRIL 2014 | Elke vrouw draagt al eens graag een vleugje make-up, toch? Zo kunnen we onze natuurlijke schoonheid extra in de verf zetten. Wij willen eens 7 bizarre beautyfeiten in de verf zetten… Om van je stoel te donderen!

1. Cleopatra’s parfumwolkjes
Dat Cleopatra een stijlvol luxepaardje was, wisten we wel al, maar wist je ook dat ze de zeilen van haar schepen in parfum onderdompelde? De Egyptische koningin eiste dat de Romeinen haar zwoele parfum al konden ruiken nog voor ze haar zagen. Het maakt mij vooral nieuwsgierig naar hoeveel flesjes parfum ze hiervoor nodig heeft gehad?

2. Verboden: make-up!
In de 18de eeuw werd bijna een wetsvoorstel goedgekeurd dat mannen toeliet te scheiden van hun vrouwen als ze haar betrapten op het dragen van make-up. Say what?

3. Black or white?
Sunkissed skin, dat lekker bruin getint velletje, daarvoor gaan we met veel plezier enkele uurtjes zonnen. In de 18de eeuw was dat wel eventjes helemaal anders! Stijliconen zoals Marie Antoinette streefden toen naar een compleet vlekkeloze porseleinen huid. Vrouwen aten er zelfs klei voor,  vaak met bloedarmoede of chlorose als gevolg. Om zo’n albasten huid te bekomen, smeerden de vrouwen dikke lagen witte poeder op hun gezicht, in combinatie met wax, walvisspek of plantaardige olie. Zo bleef de make-up, door die vettige laag, beter aan hun huid kleven.

4. Make-up over data
Net zoals er een vervaldatum staat op onze voeding, staat er ook een op make-upproducten! Jawel, ook make-up kan slecht worden en daardoor je huid gaan irriteren. Daarom bewaar je jouw make-up het best in koele ruimtes en in gesloten containers. En zeker niet in de zon!

5. Krul, krul, krul je wimpers!
Slapen met mascara aan kan je wimpers uitdrogen en laten afbreken. Die verharde mascara neemt vuil en bacteriën op en leidt zo tot allerlei ooginfecties, ieuw! Nog erger is om je wimpers te krullen vlak nadat je mascara hebt aangebracht. Want zo kunnen je fijne wimpers ook heel makkelijk stuk gaan. Je vergelijkt dit het best met het kammen van je haren net nadat je haarlak hebt aangebracht.

6. Ai ai ai!
Je kent ze wel, van die bomma’s die nog altijd graag in je kaken knijpen, ook al ben je je kleine apenjaren al lang voorbij. Wel, ik heb dat mysterie ontrafeld! Onze schattige bolle wangen hebben er natuurlijk ook wel iets mee te maken, maar vroeger, toen er nog geen blush bestond, zorgden vrouwen zelf voor die gloed op hun wangen, door eens stevig in hun kaken te knijpen. En nu doen bomma’s dat bij ons. Als je wilt dat ze daar mee stoppen, doe dan wat blush aan, dan is het niet meer nodig.

7. Make-up als afstotingsmiddel
Onze make-up brengen we aan om onze natuurlijke schoonheden te accentueren, terwijl die vroeger vaak gebruikt werd om de vijand af te schrikken, je sociale rang weer te geven of als attribuut voor magische tovenarij. Hocus pocus pats?

AN DE SMET