Nu de meesten van ons zeeën van tijd hebben, wordt Netflix meer dan ooit gebruikt. De kans is groot dat jij ook al door alle series heen bent en druk op zoek bent naar een nieuwe serie om je tanden in te zetten.

Maar al eens een documentaire gebingewatcht? Ze zijn net zo verslavend en misschien zelfs beter dan series, want documentaires zijn waargebeurd en je steekt er wat van op. Steps zette de beste, verslavendste documentaires voor je op een rijtje.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Deze documentaireserie werd in korte tijd razend populair. In Tiger King volgen we het verhaal van Joe Exotic: een Amerikaan die tijgers houdt en fokt en een fanatieke countryzanger is. Deze egocentrische redneck, met een geblondeerd matje en flitsende kledingstijl, is getrouwd met meerdere mannen en plant een moordcomplot tegen zijn rivale Carole Baskin, een kleurrijke hippie die waarschijnlijk haar eerste man aan de tijgers gevoerd heeft.

Net als je denkt dat het niet gekker kan, slaat de documentaire je om de oren met wéér een nieuwe plottwist. Alles komt aan bod: van moord tot sektes en van dierenmishandeling tot de FBI.

The Innocence Files

De serie toont hoe acht mensen die onschuldig opgesloten zaten, vechten voor hun vrijlating. De documentaire laat zien hoe bureaucratisch het systeem is en hoe lang het duurt om gerechtigheid te krijgen. Je staat versteld van hoe oneerlijk het gerechtssysteem in Amerika kan zijn. Je volgt de weg van opsluiting tot vrijlating en er komen verschillende betrokkenen aan het woord.

De onschuldig veroordeelden worden bijgestaan door ‘The Innocence Project’ een organisatie die zich inzet om onschuldigen vrij te krijgen. ‘The Innocence Project’ heeft tussen 1992 en 2019 bijna 200 mensen die onschuldig opgesloten zaten vrij gekregen.

The Trials of Gabriel Fernandez

De achtjarige Gabriel Fernandez overlijdt in 2013 in een ziekenhuis in Los Angeles. Het jongetje heeft meerdere verwondingen aan zijn lichaam. Het is duidelijk dat hij gemarteld werd door zijn moeder en haar vriend. De vraag rijst hoe dit heeft kunnen gebeuren. Gabriel was namelijk geen onbekende bij jeugdzorg. Ook wordt de politie meerdere keren ingelicht over het welzijn van Gabriel.

Het wordt duidelijk dat zijn dood voorkomen had kunnen worden. Niemand grijpt in terwijl thuis Gabriel dag in dag uit mishandeld wordt. Deze documentaire toont hoe het systeem faalde en zorgt er zeker voor dat je huilend voor je scherm zit.

How to fix a Drug Scandal

In 2013 wordt Sonja Farak gearresteerd. De chemicus werkte in een drugslaboratorium met een focus op misdaad. Haar taak bestond uit het testen van bewijsmateriaal om te zien of iets cocaïne of crystal meth was. Jarenlang knoeit ze met bewijsmateriaal. Sonja is drugsverslaafd en deinst er niet voor terug drugs in het lab zelf te gebruiken. Tot ze door de mand valt.

Tegelijkertijd in een andere stad komt het verhaal van chemicus Annie Dookhan aan het licht. Ook zij werkt in een drugslaboratorium om bewijsmateriaal te testen. Dookhan is geen drugsverslaafde, maar vervalst testresultaten op grote schaal. Door de fouten van deze twee dames worden tientallen onrechtmatige veroordeelden vrijgelaten.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

De wereld lag aan zijn voeten. Aaron Hernandez was een getalenteerd footballspeler met het perfecte leven. Hij was verloofd met zijn high school sweetheart en samen hadden ze een dochtertje. Hij werd opgenomen in de National Football league op de piepjonge leeftijd van 20 jaar. Niet lang daarna tekende hij een contract van $40 miljoen bij de New England Patriots.

Maar Hernandez heeft een duistere kant die hij niet lijkt te kunnen onderdrukken. De documentaire toont zijn betrokkenheid bij drie brute moorden en probeert een verklaring te geven voor zijn gewelddadige daden.

The disappearence of Madeline McCann

Heel de wereld zocht mee toen Madeline McCann op 3 mei 2007 verdween tijdens een familievakantie in Portugal. Het meisje lag te slapen in een hotelkamer terwijl de ouders waren gaan eten, maar sporen van een inbraak zijn nooit gevonden. Tot op de dag van vandaag blijft het Britse meisje vermist. De documentaire vertelt tot in detail wat er die avond gebeurd is.

Cheer

Wie dacht dat Amerikaanse cheerleaders het maar makkelijk hebben, heeft het mis. Dat bewijst deze documentaire wel. Het typische beeld van de populaire cheerleaders die een luxeleventje leiden, wordt hier met de grond gelijk gemaakt. De cheerleaders van Navarro College trainen minstens vijf uur per dag om aan de top te blijven. Deze documentaire legt een wereld vol glitter, passie en blessures bloot.

Veel kijkplezier!

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Unsplash