Komt luieren in de zon niet voor in jouw vakantie-vocabulaire? En breng je de dagen liever hoog in de lucht of al fietsend in de natuur door? Dan is Kroatië echt iets voor jou. Het land is een paradijs voor natuurliefhebbers, sportievelingen en adrenalinejunkies. Hier zijn 7 bewijzen.

1 Je kan fietsen door betoverende landschappen

Man with a Bike on Beautiful Nature BackgroundVan onverharde wegen die ideaal zijn voor mountainbiken, tot asfaltwegen voor gezinsuitjes: in Kroatië is er een grote verscheidenheid aan fietspaden. De ervaren fietsers kunnen zich wagen aan de vijf etappes van de Ronde van Kroatië en wie sporten achteraf graag beloont met lekker eten en drinken, kan de vele wijn- en gastronomische routes door prachtige wijngaarden volgen.

2 Durvers kunnen er zip-linen

Kent jouw moed geen grenzen? Klinkt glijden van een stalen draad, 150 meter hoog jou als muziek in de oren? En dit met een snelheid van 65 kilometer per uur? Dan is zip-lining zeker een goed idee! De zip-lining route in Omiš (vlakbij Split) is 2100 meter lang en laat bezoekers door de lucht vliegen over het landschap van de prachtige rivier de Cetina. Een spectaculair uitzicht en spannende vogelvluchtervaring!

3 Raften op de mooiste waterwegen

iStock_000052047636_MediumWie op zoek is naar dé perfecte mix van watersport en avontuur, moet zeker gaan raften. Het is de ideale manier om het prachtige binnenland van Kroatië te ontdekken. Vlakbij grote steden zoals Zagreb, Zadar en Split wacht een ware oase van natuur. En of je nu op zoek bent naar een rustige rit of een ongelooflijke sensatie, je zal er de tijd van je leven beleven.

4 Je ontdekt de schoonheid van Kroatië vanuit vogelperspectief

Doe een tocht met een luchtballon vanuit Medvednica of geniet al paraglidend van de bergen Učka en Žumberak in het noorden tot Biokovo en Rilić in het zuiden. Zoek je een adrenaline rush om nooit meer te vergeten? Maak dan een vrije val vanuit het vliegtuig van 3.000 meter in een spectaculair landschap.

5 In Kroatië maak je de mooiste bergwandelingen

tourist enjoying scenic view hiking in Europe, CroatiaDe vele nationale parken en gebergtes zijn de perfecte locatie voor een unieke wandelervaring. De echte durvers kunnen Anića kuk in Nationaal Park Paklenica bezoeken. Het is een massieve rots van 350 meter hoog die voor een onvergetelijk klimavontuur zal zorgen.

6 Vaar met traditionele kano’s de rivieren af

Geniet vanop de rivier van prachtige kastelen en watermolen. De traditionele Kroatische kano’s worden ‘trupica’ genoemd en worden nog steeds op dezelfde manier gebruikt als enkele honderden jaren geleden. Het is een goede manier om de ongerepte schoonheid van Kroatië te ontdekken.

7 En voor wie het allemaal niet spannend moet zijn: vissen kan ook

Island of Ugljan old boat by the seaGepassioneerde vissers voelen zich thuis in Kroatië, zowel liefhebbers van zoetwater- of zeevis. Zeker Dubrovnik is een aanrader: daar bevinden zich de perfecte locaties voor zeevissers. Riviervissers brengen dan weer beter een bezoekje aan onder andere de Odra, de Mrežnica en de Gacka. Zin in een uitdaging? Ga de strijd aan met de beste vissers ter wereld die elk jaar bij elkaar komen op het eiland Murter.

 

Foto’s: iStock