Duurzame mode is een trend, maar hoe kan jij concreet een steentje bijdragen? Wij geven 5 makkelijke shoppingtips voor een mooie én duurzame outfit.

De eerste stap? Je kleerkast opruimen

Ruim je kleerkast eens goed op. Heel veel mensen dragen vaak iedere keer dezelfde outfits opnieuw. Sowieso liggen er nog een paar kledingstukken in je kleerkast waarvan je al vergeten was dat je ze had. Je hoeft niet alles te houden. Kleren die je werkelijk nooit meer draagt, kan je naar het kringloopcentrum brengen. Zo krijgen ze nog een tweede leven.

Ga niet overhaast te werk

Hangt je kleerkast vol met bloesjes die gemaakt worden in Bangladesh? Dat is geen drama. Je hoeft ze zeker niet weg te gooien, dat zou pas jammer zijn. Let daarentegen wel op de labels als je de volgende keer gaat shoppen. Koop bij bijvoorbeeld kleding gemaakt van bio-katoen en –linnen, hennep of bamboe, of gemaakt uit gerecycleerde materialen.

Stunning model in dress

Upcycling is your new best friend

Is je favoriete jeans stuk? Of zit er een scheur in die bloes? Dan is upcycling het antwoord op jouw vragen. Haal je naaimachine vanonder het stof en probeer het kledingstuk hipper en unieker te maken. Kan je niet overweg met de naaimachine? Schrijf je in voor lessen. Je kan ook op zoek gaan naar iemand die heel goed kan naaien en die aan je vriendinkring toevoegen, maar dat zou verkeerd zijn. En lukt het echt niet om die jeans te herstellen? Niet erg, een gescheurde jeans is helemaal in op dit moment (tenzij je ondergoed te zien is uiteraard).

Be unique

Ga op zoek naar unieke kledingstukken. In vintage winkels kan je vaak echte pareltjes op de kop tikken. Ook in tweedehandswinkels zijn er mooie spullen te vinden en dat aan een zacht prijsje.

Investeer in goede basisstukken

Investeer in goede basisstukken. Het is beter om wat meer geld uit te geven aan een paar stevige laarzen of een dikke wintermantel, dan die elk jaar opnieuw te moeten kopen. Ook een little black dress mag iets kosten: het is de ultieme klassieker voor elke gelegenheid.

iStock_000075386623_Medium

 

Zo, met deze 5 tips heb jij in no time een groene kleerkast. En om met de wijze woorden van ontwerpster Vivienne Westwood af te sluiten: “Buy less, choose well , make it last.”

 

Foto’s: istock