8 dingen die je moet weten bij het kopen van een huis

167

Shoppen, we zijn er experts in. Toch zeker als het over schoenen, handtassen of de solden gaat. Een huis, dat is wat anders. Om je te focussen op wat écht belangrijk is, alvast een paar tips.

Young couple dreaming and imaging their new house in real state

1. Neem iemand mee

Een vriend die iets van verbouwingen kent, een kritische schoonvader… Liefst wel iemand die jullie kent en niet bang is om zijn of haar mening te geven.

2. Notitieboekje

Neem een balpen en papier mee in je handtas. Je zal zoveel dingen zien of achteraf nog willen opzoeken, dat je best alles noteert. Schrijf dingen neer die je opvallen, en maak misschien al een ruwe schets van de plattegrond van het huis.

3. Checklist

Voor je je huizenjacht bent gestart, heb je vast al een lijstje opgemaakt met dingen die je absoluut wil of niet wil in je nieuwe huis. Neem dat lijstje mee als je je huis gaat bekijken.

4. Neem foto’s

Dan kan je thuis nog eens alles rustig bekijken of achteraf checken met iemand die er meer van afweet dan jullie.

5. Hakken? Niet zo’n goed idee.

Je moet misschien moeilijke zoldertrappen op en modderige achtertuinen in, dus, laat je nieuwe Jimmy Choo’s best thuis.

6. Ramen en dak

Koop je een oud huis, let dan meteen even op de ramen en het dak. Enkel glas of slecht geïsoleerde daken, dat zijn dingen die je in een oud huis vrijwel meteen moet vervangen.

7. Beter een goeie buur…

Kijk ook even verder dan het huis zelf. Als je dit huis koopt, dan ga je hier wonen! Spannend! Is de buurt ok? Is er geen lawaaihinder? Neem dus de tijd om ook even rond te kijken en te rijden.

8. Papierberg

Bereid je voor op een grote papierwinkel. Adviezen van de bank, loonfiches, vergunningen, verzekeringen, gezondheidsverklaringen, attesten… Een huis kopen is veel meer dan een handtekening zetten. Hou hier in je drukke agenda rekening mee en houd voldoende tijd vrij om je hiermee bezig te houden.

1328402657018_2448191