Een diep gebruinde huid, dat is al lang ons doel niet meer vanwege schrik voor vroegtijdige veroudering en omdat intens zonnen gewoon heel erg ongezond is. Maar een zacht, zongekust kleurtje, daar zijn we wél fan van, vooral omdat het ons op regenachtige dagen aan de voorbije vakantie doet denken. Wil je zo lang mogelijk genieten van die zomerse gloed, dan zijn onderstaande tips beslist nuttig.

1. Bescherm jezelf tegen de zon

Bescherm je huid tegen verbranding van de zon. Een verbrande huid is een beschadigde huid: dat rode kleurtje zal misschien inderdaad eerst bruin worden, maar daarna al vlug vervellen waardoor er van ‘zongekust’ nauwelijks nog sprake is. Beter is om veilig te zonnen, een goede beschermende zonnecrème te gebruiken en langzaam te bruinen: hoe trager je bruint, hoe langer het kleurtje blijft.

2. Vervang je bodylotion door een aftersun

Net als een bodylotion zal een aftersun jouw huid hydrateren, maar een aftersun bevat ook ingrediënten die ervoor zorgen dat die bruine tint langer blijft (ook al heb je die dag geen zon gezien). Bonus: de geur van je favoriete aftersun zal je meteen doen herinneren aan die lange zomervakantie!

3. Regelmatig scrubben

Neen, door regelmatig te scrubben haal je heus niet die bruine tint weg, integendeel. Met een verzorgende lichaamsscub verwijder je de dode huidcellen die je huid een vale teint geven. Eén of twee keer per week scrubben met een zacht product (bij voorkeur op basis van olie) doet je huid stralen.

4. Niet te heet douchen of baden

Met een korte, lauwwarme douche doe je je huid het meeste plezier. Hete douches nemen of lang baden zorgen ervoor dat de huid uitdroogt, en dat willen we net niet.

5. Kies voor een felle nagellak of lipstick

Lipsticks en nagellakken in felle kleurtjes laten je bruine teint er nog bruiner uitzien. Hetzelfde geldt voor kledij in vrolijke, zonnige kleuren.

6. Gebruik een zelfbruiner

Na verloop van tijd zal dat vakantiekleurtje er onvermijdelijk toch wat valer en bleker beginnen uitzien. Gebruik een beetje zelfbruiner om dat proces wat trager te doen verlopen. Je huid is al wat gebruind en met wat zelfbruiner zal de kleur dieper lijken. Opgelet: gebruik niet teveel zelfbruiner om het natuurlijk te houden!

7. Voeg een vleugje glans toe

Ook al gemerkt dat je huid een stuk bruiner lijkt als deze glanst? Met een bronzing poeder die voor een subtiele glans zorgt, lijkt het alsof je nog steeds elke dag van de vakantiezon geniet. Breng de bronzing poeder spaarzaam aan je gezicht, decolleté, benen en armen.

8. Drink en eet gezond

Voldoende water drinken en gezond eten is een tip die bijna altijd terugkomt als het om schoonheid gaat, simpelweg omdat het ook zo is. Een mooie huid wordt ook van binnen gevoed en wie te weinig water drinkt en/of alleen maar fastfood en snoep eet, zal die levensstijl weerspiegeld zien in zijn of haar huid. Eet veel fruit en groenten, en dan vooral deze met die Bèta-caroteen (wortels, broccoli…) bevatten, een sterke antioxidant die de (huid)cellen gezond houden.