De nieuwste muziektechnologie verandert de manier waarop muziek ervaren wordt. Je wordt als het ware ondergedompeld in de muziek. Een leuke ervaring waarbij je oordopjes of koptelefoon onmisbaar zijn. Zo kun je toch die concertsfeer beleven.

Het nummer ‘Ilomilo’ van Billie Eilish is de afgelopen tijd viral gegaan en dat komt door de nieuwste techniek van 8D-muziek. Als je luistert naar het nummer is het net alsof de zangeres om je heen loopt en ze bij jou in de woonkamer is. Het voelt alsof de muziek om je hoofd heen draait.

Hoe kan dat?

8D-muziek houdt je hersenen voor de gek. Dit komt door een faseringseffect en panning. Normaal komt de muziek uit beide oordopjes, links en rechts, maar 8D-muziek maakt dus gebruik van een andere techniek. Het geluid wordt over het linker- en rechteroor verdeeld. Je brein probeert dan de locatie van het geluid te vinden, bijvoorbeeld achter je. Het lijkt dan alsof het geluid vanachter je komt in plaats vanuit je koptelefoon terwijl dit helemaal niet waar is.

Proberen?

Naar een feestje of festival gaan zit er nog niet meteen in, maar 8D-muziek biedt uitkomst. Vanuit je luie stoel kun je toch nog genieten van dezelfde sfeer. Dit zijn de beste nummers om te beluisteren als je 8D-muziek wil beleven.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Getty Images