Mumbai is de grootste stad van India en ook een van de meest fascinerende en kleurrijke steden. In deze reusachtige metropool valt er iedere dag wel wat te beleven. Met Jet Airways kan je er dagelijks naartoe vliegen voor een aantrekkelijke reis, de stad is dus meer dan ooit bereikbaar, ook voor een citytrip. Wij zetten negen leuke en quirky dingen op een rijtje, die de miljoenenstad een bezoek meer dan waard maken.

1. Stargazing in Bollywood

Nergens ter wereld worden zoveel films gemaakt als in India. Jaarlijks worden hier ongeveer 600 films geproduceerd, dat is twee keer zoveel als in het Amerikaanse Hollywood. Mumbai is het centrum van Bollywood. Proef van de ontsnappingdroom vol muziek, dans, romantiek (met happy ending) die deel uitmaakt van de Indiase cultuur. Wie graag sterren spot, kan deelnemen aan een toer die je langs de woningen van bekende Bollywoodacteurs leidt.

2. Bandra voor hipsters en veganisten

Bandra is een sfeervolle wijk gelegen aan het water waar veel Bollywoodsterren wonen. Slenter door de leuke straatjes vol kleurrijke kraampjes, ontdek de prachtige street art die de straten opvrolijkt en geniet van de vele leuke eetplekjes. Bandra is bovendien het walhalla voor veganisten en vegetariërs. De plaats bij uitstek om eens van de diervriendelijke Indiase keuken te proeven.

3. Een nachtelijke fietstocht

Niets is wat het lijkt als je ’s nachts door de metropool fietst. Je hebt de stad (bijna) voor jezelf. Een unieke ervaring die door verschillende operators aangeboden wordt en lang zal blijven nazinderen.

4. De grootste openluchtwasserette

Verscholen tussen smalle, chaotische straatjes vind je Dhobi Ghat, ’s werelds bekendste openluchtwasserette. Hier wassen duizenden dhobi’s – traditionele wasmannen – dagelijks de vuile was van gezinnen en hotels met de hand. De gewassen kledingstukken hangen te wapperen in de wind. Een must see voor wie het echte India wil ontdekken.

5. Koopjes doen op Crawford Market

De meest kleurrijke markt is gelegen in het zuiden van de stad. Het is heerlijk ronddwalen op deze geanimeerde plek. Slenter langs de stapels groenten en fruit, luister naar de zangvogels in kooitjes en de kakelende kippen. Je vindt hier ook kleren, decoratie en briefpapier. Open van 9u tot 22u30.

6. Couleur locale opsnuiven en lekker eten in een Parsi café

Parsi zijn de volgelingen van Zoroaster die Perzië ontvluchtten. 200 jaar geleden openden zij hier massaal Parsi cafés. Ze hebben een heel eigen keuken die weet te verrassen. Proef hun heerlijke brood en waag je aan de chai experience met sterke, Iraakse thee. Tip: een van de oudste en meest bekende cafés is Britannia & Co. Het wordt nog steeds gerund door de inmiddels 95-jarige Boman Kohinoor.

7. Een avondje in een Victoriaans filmtheater

Een avondje film in Mumbai is dankzij de verschillende oude theaters een magische belevenis. De bioscoopinterieurs alleen al zijn voor velen een hoogtepunt. De meeste filmtheaters huizen in schitterende Victoriaanse panden die op zijn zachtst gezegd indrukwekkend zijn. Goed voor een avondje cultuur.

8. Zonsondergang aan de voet van Gateway of India

De Gateway of India is een triomfboog met een maximale hoogte van 26 meter die gelegen is aan de haven. Het is één van de bekendste gebouwen van Mumbai en overdag krioelt het er van het volk. Bezoek het monument bij zonsondergang. De temperatuur is dan erg aangenaam, er is minder volk en je geniet er in alle rust van een prachtige zonsondergang.

9. Kolonie flamingo’s op een steenworp van de metropool

Wil je even ontsnappen aan de drukte? Ga naar Sewri Jetty en bewonder een adembenemend schouwspel van roze flamingo’s. Let wel, de kolonie is enkel aanwezig van november tot en met juni.

Info. www.jetairways.com