Wat begint als een gezellig avondje met wat vriendinnen en een fles witte wijn, eindigt de volgende dag vaak in barstende hoofdpijn. Er bestaan heel wat mythes om van die kater af te geraken, maar welke kloppen nu en welke niet?

De zomer staat in Vlaanderen synoniem met een heleboel leuke dingen en barbecueën, terrasjes en cocktails horen daar zeker bij. Wat minder leuk is, is de kater die er achteraf vaak bij komt kijken. Van meteen terug in de alcohol vliegen tot een glas melk drinken als je gaat slapen, de mythes over het voorkomen en bestrijden van een kater zijn eindeloos. Wij namen er 9 onder de loep en dit is het resultaat.

1 Kijk naar de kleur van je drankje

Waar! Hoe lichter de kleur van het drankje, hoe minder kans je hebt op een kater. Donkere drankjes bevatten namelijk een chemische stof die de bloedvaten in je hersenen irriteert. Vervang whisky en rode wijn dus door wodka en witte wijn.

2 Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn

Mythe! De leuze heeft geen enkel wetenschappelijk bewijs. De spreuk zou te maken hebben met geschiedenis: vroeger was wijn enkel voor de rijken. De armen moesten tevreden zijn met bier. Werd je plots rijk, dan dronk je niet langer bier, maar wijn. En edele heren die al hun bezittingen verloren, konden plots niet meer genieten van hun dure wijn en waren toegewezen op goedkoop bier.

3 Verschillende soorten drankjes drinken, is het recept voor een zware kater

Mythe! Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van verschillende drankjes geen enkel effect heeft. Wat bepaalt dan wel of je de volgende ochtend een kater hebt? De hoeveelheid alcohol die je binnen krijgt.

iStock_000057026564_Medium4 ‘Een laagje leggen’ helpt

Waar! Een vettige maaltijd nuttigen voor een avondje uit, is een goed idee. Het eten absorbeert de alcohol en vertraagt de opname ervan. Vet- en eiwitrijk voedsel werken daarbij het beste. Heb je al veel alcohol gedronken? Dan zal een vettige maaltijd niet meer helpen: een laagje leggen werkt enkel vooraf.

5 Neem een pijnstiller voor je gaat slapen

Halve mythe. Een pijnstiller nemen voor je gaat slapen, werkt alleen als je na 4 uur weer moet opstaan. Het effect van een pijnstiller piekt namelijk 4 uur na de inname. Ben je van plan om langer dan vier uur te slapen? Neem dan je pijnstiller gewoon de volgende ochtend.

6 Drink een glas melk voor je in bed kruipt

Waar! Misschien keert je maag al om bij het idee, maar toch is een glas melk drinken verstandig. Het houdt je gehydrateerd en kalmeert je maag. Het resultaat: de volgende ochtend heb je geen hoofdpijn en geen misselijk gevoel.

woman headache hagover sitting on bed silhouette

7 Begin meteen weer alcohol te drinken

Mythe! Hoewel studenten dit vaak uitproberen, is het geen goed idee. Alcohol zal je kater misschien tijdelijk verdrijven, maar achteraf komen de hoofdpijn en misselijkheid dubbel zo hard terug.

8 Drink sloten koffie

Mythe! Koffie en andere dranken met cafeïne hebben een vochtafdrijvend effect. Het is niet zo ingrijpend dat je lichaam zal uitdrogen, maar koffie zal je kater evenmin bestrijden. Het enige wat koffie en andere oppeppende energiedrankjes doen, is je wakker houden.

9 Eerst water, de rest komt later

Waar! Alcoholische drankjes afwisselen met een glas water, voor je gaat slapen water drinken en dat ’s ochtends herhalen, zal je kater bestrijden. Weet je op voorhand dat het een stevig nachtje zal worden? Zet dan een fles water op je nachtkastje.

Solitude

Proost!

Foto’s: iStock