Je wilt de wereld rondreizen maar je portemonnee laat het niet toe? Treur niet langer en schraap je laatste geld bij elkaar want reizen hoeft niet langer duur te zijn met deze negen tips en tricks voor een budgetvriendelijke reis.

  1. Ga naar het land met de goedkoopste vlucht

Heb je nog geen locatie en/of tijdstip gekozen? Bij sommige vliegmaatschappijen zoals Ryanair en Jetairfly kun je online zoeken naar de goedkoopste vluchten. Zo vlieg je bij Ryanair bijvoorbeeld op sommige dagen voor maar 10 euro (!!!) heen en terug naar Berlijn.

  1. Couchsurfing

Couchsurfen is intussen al een tijdje dé manier om gratis accommodatie te vinden. Mensen bieden je een bed of zetel aan en je krijgt de kans om rondgeleid te worden door één van de locals. De website van Couchsurfing biedt je de kans om je gastheer of –vrouw grondig te screenen en de ervaring van eerdere gasten te lezen. Zo kom je hopelijk niet voor onaangename verrassingen te staan.

  1. Slaap in zalen

Als couchsurfen niets voor jou is, zijn slaapzalen in hostels het goedkoopste alternatief. Voor tien euro per nacht heb je doorgaans al een bed. Hoe comfortabel dat bed zal zijn, daar spreken we ons niet over uit.

  1. Reis op de goedkoopste momenten 

Tijd speelt een belangrijke rol bij het onderdrukken van de kostprijs. We denken hierbij aan drie dingen:

168ec571cc8f8689134df7cd8d1c4ada

  • Reizen in het weekend kost soms meer dan het dubbele dan als je tijdens de week zou vertrekken. Overweeg dus om bijvoorbeeld van woensdag tot woensdag te reizen. Doe je een korte citytrip, plan die dan volledig tijdens de week, dan betaal je ook minder voor je verblijf.
  • Ook de maand waarin je reist heeft een grote invloed: in het laagseizoen betaal je stukken minder dan in de schoolvakanties.
  • Vermeid reizen op het spitsuur want bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk kost een trein meer in de ochtendspits omdat de spoorwegen geprivatiseerd zijn.

5. Plan vooruit (of net niet)

Hoe langer je wacht, hoe duurder alles wordt (ook voor couchsurfen moet je vaak op tijd beginnen plannen) én je misloopt alle early bird deals. Maar je kunt ook net héél lang wachten. Als je dan het web afschuimt, vind je gegarandeerd enkele prachtige last minute deals. Early bird of last minute? It’s up to you!

Bespaar ter plekke door je activiteiten en maaltijden op voorhand te plannen. Zoek nu al uit waar de goedkoopste lokale restaurants zijn en bedenk hoe je voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk kunt bezoeken. De interessantste plekjes verschuilen zich soms ver weg van de dure toeristische trekpleisters.

6. BYOF: bring your own food

Het ligt voor de hand, maar breng zelf je boterhammetjes mee tijdens de reis. In stations, op vliegvelden en (goedkope) vliegtuigen betaal je je al snel blauw aan eten. Vijf euro voor een sandwich? Neen, bedankt! Ook ter plaatse is eten niet altijd goedkoop. Als je slaapplaats je die kans biedt, is zelf koken de ideale uitweg om peperdure restaurants te vermijden.

7e6f7c9056062c2f35bfa04a28bdb40b7. Skip de souvenirs 

Bespaar op souvenirs want die beeldjes van de Eiffeltoren en Big Ben belanden achteraf toch ergens diep in de kast. Bezoek in plaats daarvan het monument, geniet en neem een leuke #instatravel selfie. Herinneringen en foto’s zijn de beste souvenirs (en ze zijn nog gratis ook).  Verwachten je vrienden echt een souvenir? Ga dan op zoek naar iets origineel zoals bijvoorbeeld een mooie schelp van op dat prachtige strand.

8. Bespaar op geld wisselen

Uit je doppen kijken, dat is de gouden regel bij het wisselen van geld. Bespaar door op voorhand de wisselkoers te volgen als je hier buitenlands geld wilt afhalen. Ga na of en hoeveel je extra betaalt bij jouw bank om op reis geld uit de muur te halen. Let tenslotte goed op als je cash geld wisselt in het buitenland. De wisselkoers kan sterk verschillen van bank tot bank. Zeker in luchthavens en stations betaal je doorgaans meer. Tel je geld verder altijd goed na want ze durven wel eens misbruik te maken van onschuldige (lees: naïeve) toeristen. Extra tip: Speel op veilig en loop nooit met te veel cash rond en verdeel het over meerdere plaatsen.

  1. Werk in het buitenland

Voor een lange wereldreis of sabbatjaar is dit misschien wel de handigste tip. Werk terwijl je de wereld afreist. Je doet bakken werk- en levenservaring op en krijgt intussen de kans om de wereld te ontdekken.

Foto’s: iStock en Pinterest