9 tips voor ouders van studenten

331

4 JUNI 2013 | De examens… Wij schieten er nog vaak wakker van. Deze tijd van het jaar is vaak een hel voor de student én voor de ouders. Daarom geven wij 9 tips voor ouders met blokkende zonen/dochters. Alstublieft!

200434115-001
1. Stilte in huis aub!
Studeren gaat het best als het rustig is in huis. Zorg er dan ook voor dat je kind zich optimaal kan concentreren. Die verbouwingen stel je dus beter nog een maandje uit.

2. Zwijgen over examens aub!
Ja, de examenperiode is een hel. Moedig je kinderen tijdens het studeren dus aan, maar praat ook niet voortdurend over die verdomde examens. Dat verhoogt de stress alleen maar. Verzet hun gedachten eens, vraag naar zijn pronostiek voor die levensbelangrijke match van de rode duivels!

3. Geen taakjes aub!
Zoon/dochterlief heeft genoeg aan zijn/haar hoofd. Papa of mama kunnen dus gerust zelf eens een maandje de afwas doen of het gras afrijden. Voor je kind telt nu enkel studeren én goed ontspannen op de weinige vrije momenten.

4. Leuke pauze aub!
En nu we het toch over hun schaarse vrije tijd hebben… Zorg voor afwisselende en leuke pauzes! Doe samen eens iets tof: cake bakken, sporten, naar de film gaan… En als dat niet willen met hun ‘saaie’ ouders, laat het hun dan met vrienden of vriendinnen doen. Maar niet te lang of te laat!

5. Goede nachtrust aub!
Tijdens de blok hebben zoon/dochter voldoende, goede slaap nodig. Kinderen die net voor ze in bed kruipen nog studeren kunnen de slaap minder goed vatten. Zorg dus nog even voor ontspanning vóór ze gaan slapen. Samen nog een aflevering Desperate Housewifes bekijken? Doen!

6. Ontbijt aub!
Zenuwen spelen de eetlust van de student wel eens parten.  Moedig zoon of dochter dus aan om goed te eten en zorg ook voor een stevig ontbijt. Evenwichtig, gevarieerd, gezond en… lekker!

7. Lucht aub!
Blokken gaat veel beter als er een goed verlichte en verluchte studeerplaats is. Een taakje voor de ouders!

8. Supporter aub!
Toon interesse en volg je kind zonder het te pushen. Pols hoe het gaat en supporter tijdens moeilijke momenten. Volhouden, man! Hang bijvoorbeeld ook het examenrooster uit in de keuken. Zo toon je dat je meeleeft.

9. Geen paniek aub!
Wat er ook gebeurt… Blijf rustig. Het blokken vlot niet? Een slecht examen? Het is niet het einde van de wereld. Ouders die zelf panikeren, verhogen de onzekerheid bij hun kind. Vertel ook dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als hij/zij zijn best maar heeft gedaan.