Gezondheidsfreaks en healthhipsters hebben alweer iets nieuws gevonden om mee uit te pakken: actieve kool. Het goedje wordt gedronken, gegeten en gesmeerd, en het zou een echt wonderproduct zijn waar je mooier en gezonder van wordt. Maar zoals vaak het geval is: ook actieve kool heeft een duister kantje.

Actieve kool is de nieuwe hype. Het detoxt als geen ander, je kunt er je tanden mee bleken, je huid doen stralen en zelfs je concentratievermogen verbeteren. Verder helpt het nog tegen katers en je krijgt er een geweldig gezonde lever van (vanwege dat detoxen uiteraard). Actieve kool wordt toegevoegd aan drankjes, is verkrijgbaar als supplement en de poeder kan mee verwerkt worden in allerhande voedingsmiddelen zoals roomijs en brood. Verder vind je het ook in tal van schoonheidsproducten terug, denk maar aan de beroemde ‘zwarte’ gezichtsmaskers die overal opduiken.

Can’t get enough of the amazing feeling of a charcoal detox routine?! You’re not alone! . …and Café Gratitude is bringing you YET another fabulous creation made with our ultra fine charcoal powder!….introducing the… Activated Black Milk . It “detoxifies, rejuvenates, and resets your body in all the right ways”….as they say! . Get yours all over SoCal! You can thank them when you pick yours up. . . . . . . . #activatedcarbon #activatedcharcoal #smoothie #plantbased #chaga #medicinalmushrooms #longevity #detox #cleanse #vitality #vegan #organic #restaurant #bestplacestoeat #venice #losangeles #california #healthy #instahealth #f52food #healing #superfood #mushroom #green #delicious #alchemy #cafe #nourish

A post shared by Schizandu Organics (@schizandu) on

 

Gif opnemen

Voor alle duidelijkheid: actieve kool is niet hetzelfde als de houtskool die je gebruikt om de BBQ aan te steken. Actieve kool werd namelijk bewerkt waardoor het negatief geladen wordt en daardoor positief geladen gif en chemicaliën als een magneet aantrekt en aan zich bindt. Kort gezegd: gifstoffen worden dus niet meer door je lichaam opgenomen. Actieve kool wordt niet voor niets gebruikt om een vergiftiging of een overdosis drugs te behandelen.

Actieve kool en zwangerschap

Maar is het ook goed om elke dag actieve kool te slikken? Volgens de wetenschap in elk geval niet: er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat je van je dagelijkse shotje kool ook echt gezonder wordt. Het tegenovergestelde lijkt eerder het geval: actieve kool stopt immers niet alleen de opname van giftige stoffen, maar ook van de nuttige voedingsstoffen in je eten én van je medicijnen die je misschien hard nodig hebt. Vooral voor wie de anticonceptiepil slikt, is het opletten geblazen aangezien actieve kool de werking ervan vermindert. Specialisten waarschuwen daarom dat je actieve kool best met mate consumeert.