Een streek waar je niet aan voorbij kunt, dat is de Portugese Alentejo. Als je van Lissabon naar de Algarve reist dan moet je beslist enkele dagen in Alentejo blijven, meer zelfs, de Zuid-Portugese regio is een reisbestemming op zich.

1. Regio van de stilte en de rust

Er zijn weinig grote steden in Alentejo, wel veel verschillende authentieke dorpjes. Van toeristische drukte is er helemaal geen sprake. Dit is een land voor wie houdt van de rust, prachtige uitgestrekte landschappen en van oude tradities.

Elvas, Portugal

2. Gevarieerd landschap

Grote delen van Alentejo is licht golvend heuvelland met eindeloze rijen olijfbomen en kurkeiken. Dat is althans de eerste indruk want bij een langer verblijf ontdek je ook de duizend meter hoge bergruggen zoals de Serra de São Mamede, de ruwe kustlijn langs de Atlantische Oceaan, de rivierdalen zoals die van de Rio Guadiana en het Alquevameer.

View of Mertola Town and the Guadiana River, Portugal.

3. Starlight Tourism Destination

De Portugese Alentejo ontving precies 5 jaar geleden als eerste ter wereld het “Starlight Tourism Destination” label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. De Melkweg is gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien boven het Alqueva meer. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astro-toeristen een zevende hemel-ervaring te bezorgen.

Alqueva Dark Sky Reserve, Alentejo, Portugal, Europe

4. Werelderfgoed: Évora en Elvas

Évora is een verplichte etappe tijdens een bezoek aan Alentejo. Het is de oude hoofdstad van Portugal met een verleden dat teruggaat tot in de Romeinse tijd zoals de tempel en de thermen getuigen. Elvas is net zoals Évora erkend als Werelderfgoed, een stad waar je ook geniet van gezellige straatjes en pleinen met terrasjes in de zon.

Nossa Senhora da Assuncao church. Elvas, Alentejo, Portugal.

5. Witte authentieke dorpjes

De schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens, zijn als het ware rondgestrooid in de vlaktes van Alentejo. Het loont absoluut de moeite om deze sublieme plekjes te bezoeken. Mis Alvito en Viana do Alentejo niet, ontdek Alcoutim en Mértola.

Church in Mertola

6. Verrassingen onderweg

Tijdens een rondreis langs de rustige landwegen van Alentejo rij je van de ene verrassing naar de andere. De plekken bekoren vooral omdat ze buitengewoon zijn: de menhirs en steencirkels van Almendres, de marmergroeven van Borba, de paardenfokkerij Alter Real, de Romeinse ruïnes van Miróbriga.

Cromeleque dos Almendres, Portugal

7. Meer dan 1000 km aan wandelroutes

Alentejo biedt een uitstekende omkadering voor een actieve vakantie. Een greep uit het aanbod: Rota Vicentina, de 400 km bewegwijzerde wandelroute, waarbij je kan kiezen tussen de route langs de kust (de prachtige Fisherman’s Trail), of de route landinwaarts (de Historical way, die onlangs het certificaat Leading Quality Trails – Best of Europe ontving). Daarnaast is er de Transalentejo en de Alentejo Feel Nature. Je kan ook bergwandelen in de Serra de São Mamede, surfen en zeilen in Vila Nova de Milfontes, kanovaren op de Rio Guadiana, paardrijden door de wijngaarden.

Trail and the s

8. Artisanaal

Liefhebbers van volkskunst, oude ambachten en artisanale voorwerpen moeten beslist naar Alentejo. Arraiolos is de hoofdstad van de traditionele Alentejo-tapijten, in Portalegre draaien de weefgetouwen sinds de 17de eeuw, kurkeik wordt overal verwerkt in gebruiksvoorwerpen, in zowat ieder dorp staat een olijfpersmolen, in de artisanale ateliers van Alter do Chão wordt leer bewerkt en voor beschilderd keramiek moet je naar Reguengos de Monsaraz.

Ceramic plates on floor, Evora, Portugal.

9. Heerlijke keuken

De keuken van Alentejo is eenvoudig en authentiek, de gerechten zijn bereid met de producten van het land en volgens recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Probeer de kleine restaurants op het platteland. Op de menukaart (prato de dia, dagschotel) staan gerechten die de locals ook thuis eten. Voeg daarbij Alentejo als wijnstreek, met een rijke traditie en die uitstekende wijnen voortbrengt.

Bottle of Reguengos portuguese red wine

10. Verfrissing aan de kust of het meer

Bij het Alqueva meer is het mogelijk om een eigen woonboot te huren en zo de Alentejo te ontdekken vanop het water. Daarnaast is het een geschikte recreatielocatie om te zeilen, suppen en kanoën. Gezinnen genieten op de stranden van São Torpes, Morgável, Praia Grande de Porto Covo, Ilha do Pessegueiro en Vale Figueiros, terwijl de verlaten stranden en fijne golven even verderop de Alentejo tot een heus surfersparadijs maken.

Portugal, Alentejo, Sines. Porto Covo on Portugal's Atlantic West coast.

Over Alentejo: weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en bijzondere steden zoals Évora en Elvas die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. www.visitalentejo.pt