Een drukke job, twee levendige kids en een succesvolle foodblog: Alexia Stevens combineert het allemaal. De thirtysomething uit Antwerpen deelt sinds jaar en dag gezonde gerechten (lactose- en glutenvrij) voor het hele gezin op Must Be Yummie. Nu bundelt Alexia haar lekkerste creaties in een boek: ‘Iedereen eet mee’.

Je hebt je verdiept in allergievrije recepten omdat je man en dochtertje voedselallergieën hebben. Was het even slikken toen je dat hoorde? 

Ja, toch wel. Maar toch was ik ergens opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid was. Mijn man was namelijk regelmatig ziek, maar de oorzaak kenden we niet. Ook mijn dochter had moeilijkheden met eten. Na veel onderzoek kwam het verdict: hij is allergisch aan gluten, zij lactose-intolerant. Ik heb altijd een afkeer van zuivel gehad. Wat bleek? Ik ben zelf ook lactose-intolerant, dus dat verklaarde alles.

Die diagnose betekende wel dat je op zoek moest gaan naar volledig nieuwe recepten. Hoe heb je dat aangepakt? 

Ik heb gezocht naar kookboeken die focussen op gluten- en lactosevrije recepten, maar zeker in het Nederlands is het aanbod mager. Dus heb ik het internet afgeschuimd op zoek naar bruikbare websites en blogs. Veel van die recepten heb ik aangepast volgens de allergieën van ons gezin. Niet gemakkelijk: het was af en toe trial-and-terror in plaats van trial-and-error.

Hoe is je blog Must Be Yummie er gekomen? 

Ik heb altijd graag gekookt en was een blog begonnen over hoe je gezond kan koken voor je gezin, zonder uren in de keuken te moeten zwoegen. Toen de allergieën de kop op doken, ging ik daar al snel op focussen.

Wat zijn de grootste uitdagingen waarop je de voorbije jaren bent gestoten?

Sowieso kruipt er heel wat tijd in het vinden van de juiste recepten. Maar ook het sociale aspect is niet altijd even evident. Gaan eten bij vrienden, mijn kindjes die naar een verjaardagsfeestje gaan, ijsjes die op een warme zomerdag worden uitgedeeld op school,… Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Nu laten we op voorhand weten wat wel of niet kan of ik geef iets mee aan de kids als ze naar een feestje gaan. Ook op school zitten altijd lactosevrije ijsjes in diepvries.

Waar haal je je inspiratie?

Instagram, blogs, websites,… Noem maar op! Maar ergens zit het ook in mijn genen: mijn vader was een goede kok. Hij kookte op gevoel. Dat heb ik van hem geërfd. Ik ben bovendien niet bang om te mislukken. Probeer ik iets nieuws en is het resultaat afschuwelijk? So be it. Volgende keer beter, denk ik dan.

Als ik denk aan glutenvrij en lactosevrij eten, dan komt de term ‘tijdrovend’ bovendrijven. Klopt dat? 

In het begin heb ik inderdaad veel tijd moeten investeren: de juiste recepten ontwikkelen, op zoek gaan naar gezonde alternatieven (want sommige vervangproducten zitten boordevol suiker),… Ik ben een aantal keer op ‘supermarktsafari’ geweest: een halve dag de etiketten op producten heel aandachtig lezen zodat je weet wat je wel en niet mag eten. Eenmaal je dat hebt uitgedokterd, ben je vertrokken.

Welke raad heb je voor mensen die plots te horen krijgen dat ze een voedselallergie hebben?

Wanhoop niet en neem je tijd. Focus vooral niet op het negatieve. Denk niet aan de dingen die je niet meer mag eten, maar aan de overheerlijke alternatieven die je zal ontdekken. Gluten- of lactosevrij eten heeft geen wauw-reputatie, maar het is zeker de moeite waard om te ontdekken. Ik wil af van het stigma dat je een apart potje moet koken voor iemand met een voedselallergie. Iedereen kan meegenieten van aangepaste recepten. Vandaar ook de titel van mijn boek: ‘Iedereen eet mee’.

‘Iedereen eet mee’ van Alexia Stevens ligt nu in de winkel. Uitgegeven bij M Books.