Heb je altijd al eens een soloreis willen maken, maar breekt het zweet je al uit bij de gedachte het ook écht te doen? Geen nood! Met deze tips begin je voorbereid en zonder stress aan de reis van je leven.

1. Plan vooruit

Een soloreis is uiteraard helemaal iets anders dan een vakantie samen met je familie. Jij bent nu degene die elk deeltje van de reis zal moeten plannen. Neem daar dan ook ruim de tijd voor en begin tijdig. Hoe sneller alles in orde is, hoe geruster jij je zal voelen. Wanneer je dan op je bestemming aankomt, heb je tenminste even de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en aan het alleen zijn.

2. Denk na over waar je wil verblijven

Je bent maar zo alleen als je zelf wil. Een soloreis hoeft dus helemaal niet eenzaam te zijn als je dat niet wil. Probeer bijvoorbeeld verblijfplaatsen uit te zoeken waar veel toeristen en andere single-reizigers komen. Een hostel, jeugdherberg of B&B bijvoorbeeld. Zo leer je het snelst nieuwe mensen kennen.

Hou je juist van de rust en vind je het prima om alleen te zijn? Ook goed. Je hoeft helemaal geen nieuwe contacten te leggen. Dat kies je volledig zelf. Zit je dus liever in een gezellig hotelletje met wat meer luxe en comfort? Doe gerust.

3. Wees voorbereid en flexibel

Er kan en zal waarschijnlijk altijd wel eens iets misgaan. Wees daar ook op voorbereid en probeer niet meteen te doemdenken. Voor elk probleem is er altijd een oplossing. Hoe erg het op dat moment ook mag lijken, achteraf zal je zo trots zijn op jezelf omdat je het helemaal zelf hebt weten te fixen.

4. Blog, fotografeer, film, deel..

Een van de redenen waarom mensen niet alleen op reis willen gaan, is omdat ze hun ervaringen dan met niemand kunnen delen. Je kan nooit tegen je vrienden of familie zeggen “hé, weet je nog toen ..?”. Maar zo erg is dat helemaal niet, want met alle technologische snufjes van vandaag kan je je vrienden op zoveel manieren betrekken bij je reis. Maak bijvoorbeeld een blog en vertel elke dag over je vele avonturen. Neem veel foto’s en video’s en deel ze op social media. Op die manier krijg je toch het gevoel dat ze erbij waren.

5. Vertrouw op je gevoel

Alleen reizen wil niet per se zeggen dat het veel meer risico’s inhoudt. Als je alleen bent, ben je je namelijk altijd veel bewuster van je omgeving. Je let beter op omdat er niemand is die voor afleiding kan zorgen. Maar ga het gevaar natuurlijk ook niet opzoeken. Ga niet naar afgelegen plekjes waar geen enkele toerist – of eender wie – te zien is. Ga niet in het donker op ontdekking en vertrouw gewoon op je instinct. Voelt iets niet helemaal juist? Doe het dan ook niet.

Foto’s: iStock