Wist je dat ongeveer 25% van de bevolking aan een of andere vorm van allergie lijdt? En dat cijfer stijgt nog jaarlijks. De bijna steriele omgeving waarin we leven speelt daarbij een grote rol want ons lichaam moet steeds minder vechten tegen indringers. Ons afweersysteem wordt een beetje om de tuin geleid en we reageren overmatig op banale stofjes die door de lucht zweven.

Heb je zeer veel last? Deze tips gaan je zeker helpen om je allergie beter onder controle te krijgen.

De huisstofmijt

Deze mijten voelen zich heel goed in een warme omgeving. Ze verschuilen zich niet alleen in tapijten, maar ook stoffen bankstellen zijn een paradijs voor deze petieterige schepseltjes. Ze houden niet van een tochtige omgeving, dus een goed geïsoleerd huis verhoogt het aantal beestjes aanzienlijk.

Wat kun je zelf doen om de populatie in te dijken? Kies voor een lederen bankstel en zeg nee tegen niet afwasbare oppervlaktes in je woon- en slaapkamer. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter en klaar de klus vóór je stof afneemt. Want anders blaas je de mijten gewoon rond en dwarrelen ze neer tafels en kasten. Daarna neem je het stof af met een vochtige doek.

Regelmatig verluchten is nodig. Maak ook nooit je bed op want huisstofmijten voelen zich in hun nopjes in het donker.

Overigens: je reageert niet niet allergisch op de diertjes zelf maar wel op hun uitwerpselen!

Voedselallergie

Wist je dat een berkenpollenallergie de oorzaak kan zijn van een voedselallergie? In vaktermen noemt men dat een kruisallergie. Appels, peren en steenfruit zoals perziken en abrikozen kunnen dan een onaangename reactie veroorzaken.

Wees dus extra voorzichtig als je een ‘salad bowl’ koopt, want appel is een vaak voorkomend ingrediënt die op zicht moeilijk te onderscheiden is van een stukje witte kool. Vraag op restaurant ook altijd of er appel in je slaatje zit.

Je kunt met een gerust hart appelmoes of abrikozenconfituur eten, omdat de eiwitten die de allergie veroorzaken afgebroken worden als je het fruit kookt.

Zonneallergie

De eerste zonnestralen piepen door de wolken, de temperaturen schieten de hoogte in en je wil zoveel mogelijk genieten van de eerste zonnestralen? Groot gelijk, maar wat als je huid fel reageert op die deugddoende zon?

Als er na een zonnebad overal kleine bultjes en blaasjes ontstaan heb je waarschijnlijk last van zonneallergie. Je gezicht, je hals en je decolleté zijn ultragevoelig. Verder kunnen ook je armen en benen in de brokken delen. Smeer jezelf daarom altijd in met een zonnecrème die bestand is tegen een hoge UV-index. Zo vermijd je klachten.

Tot slot

Ken je de boosdoener van je klachten niet? Laat je snel testen bij de dokter want ‘meten is weten’.

Zijn de symptomen heel erg, dan kun je altijd een anti-allergiepilletje slikken om het leed wat te verzachten.

(foto getty images)