An Nelissen houdt er binnenkort mee op: “Humor maakt intens gelukkig”

254

Sinds 1971 timmert Ann Nelissen aan haar weg naar de comedytop. Volgend jaar geeft ze de fakkel door aan de volgende generatie. Nog één show, nog één extra jaar op de planken, en dat met een voordracht over geluk en alles wat erbij hoort.

AfficheHRmedium (Large)
Zou je kunnen leven zonder humor?
“Nee, humor is levensnoodzakelijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen iets doet met je hersenen. Het opent het brein, het zorgt voor nieuwe verbindingen tussen neuronen. Net dat zorgt voor een gelukkig gevoel, het zorgt voor euforie. Mensen zeggen niet voor niets dat lachen gezond is. Alleen, humor moet spontaan zijn. Het gebeurt dat mensen dat proberen te pushen. ‘Allez An, vertel eens iets grappig!’ Maar zo werkt het niet.”

Voel je je als vrouw geïntimideerd door al die mannen in de comedy-wereld?
“Zeker niet. Mijn mannelijke collega’s hebben enorm veel respect voor mij. Ik heb lang aan de weg getimmerd, maar ik voel dat het misverstand dat vrouwen geen humor hebben, aan het keren is. Ik doe er in ieder geval niet aan mee. Al is het als vrouw nog altijd niet vanzelfsprekend om voor deze wereld te kiezen. Mannen trekken het nog steeds naar zich toe.”

Welke comedians kunnen jou bekoren?
“Ik ben enorme fan van vrouwelijke comedians als Woopy Goldberg en Ellen DeGeneres. Maar ook talenten van hier zoals Els De Schepper zijn geweldig in hun vak. Wat me ook altijd laat gieren zijn de cartoons van Eva Mouton en Ilah. Die mengeling van kwetsbaarheid en zelfhekeling, dat is zo schoon.”

Wat mogen we nog verwachten van jou?
“Er komt een nieuwe show over hoe we gelukkig kunnen zijn. We beginnen te try-outen in mei. En daarna stop het voor mij. Het zal de laatste show zijn die ik speel. Ik reis al heel mijn leven van theater naar theater. Ik wil meer achterover leunen en me focussen op het lesgeven. Het is tijd voor de nieuwe generatie.”

Tekst: Shauni Deferm