Angelique Vandewinkel: “Iedereen wil mooi zijn”

De beste make-uptips kreeg ik al jaren geleden van haar en ik pas ze nog steeds dankbaar toe. Reinigen, dát is haar stokpaardje. Dat iedereen mooi kan zijn, is haar motto. Visagiste Angelique Vandewinkel schreef haar jarenlange ervaring neer in haar eerste boek. “Als je ouder wordt, gaat het nu eenmaal niet meer vanzelf, en moet je wat meer moeite doen. Maar wees gerust, dat geldt echt voor iedereen.”

Evi Renaux

De beste make-uptips kreeg ik al jaren geleden van haar en ik pas ze nog steeds dankbaar toe. Reinigen, dát is haar stokpaardje. Dat iedereen mooi kan zijn, is haar motto. Visagiste Angelique Vandewinkel schreef haar jarenlange ervaring neer in haar eerste boek. “Als je ouder wordt, gaat het nu eenmaal niet meer vanzelf, en moet je wat meer moeite doen. Maar wees gerust, dat geldt echt voor iedereen.”

Ze is al jaren de vaste sidekick van Jani op VIJF bij Zo Man Zo Vrouw en maakt de shopaholics op in Shopping Queens. Daarnaast is ze een veelgevraagde visagiste in de media, geeft ze workshops, runt ze een beautywebshop én is ze mama van Jules en William. En alsof dat nog niet genoeg was, vond ze de tijd om een boek te schrijven. Iedereen Mooi is een must voor elke vrouw! Of voor wie nog een moederdagcadeautje zoekt, dit is het!

Een boek, Angelique: uit noodzaak?

Het was vooral al lang een droom. Ik vond ook dat er niets bruikbaar of haalbaar voor gewone vrouwen op de markt was. Ik wou iets waar ze ook echt mee aan de slag konden, want vaak zijn het boeken waarnaar je zit te kijken en je afvraagt hoe je in godsnaam hetzelfde resultaat kan krijgen. Bovendien is het ook echt zo dat vrouwen op zoek zijn naar hulp bij het opmaken. Ze weten niet hoe ze het moeten doen en vinden het bovendien niet gemakkelijk. Niet iedereen is van de YouTube-generatie. En na al die jaren ervaring, wou ik dat ook echt graag voor hen maken.

Vond je het moeilijk? Want hoe begin je daar dan aan?

Ik vond het helemaal niet moeilijk. Ik heb geschreven vanuit mijn hart, hoe ik het zie. Ik heb ook veel geleerd uit de workshops die ik geef. Ik durf te zeggen dat ik wel weet wat de meeste vrouwen willen. Ze willen vooral een mooie basis. Ik heb het boek een beetje aangepakt zoals een kookboek, in drie stappen: dit is de look, dat heb ik nodig, zo begin ik eraan. Ik heb het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen, zodat iedereen ermee aan de slag moet kunnen.

“Is het niet vreemd dat enkel wij  vrouwen moeten voldoen aan een  ideaalbeeld?”

Waar strugglen wij vrouwen nu eigenlijk het meeste mee?

Ouder worden. Dat merk ik bij veel vrouwen. Het is moeilijker dan we vaak durven toegeven. Het zit hem in er anders beginnen uitzien, na een bepaalde leeftijd. De druk ligt voor ons vrouwen ook gewoon heel hoog. Als je nu kijkt naar de zomercovers die in de winkels liggen; je ziet daar toch enkel staan: ‘hoe krijg ik mijn lijf in shape, of mijn buikje weg, of mijn borsten omhoog?’ Zie je dat ooit staan voor een man trouwens? Stap jij ergens een krantenwinkel binnen waar een boekje ligt met op de cover: ‘hoe krijg ik een sixpack?’ Zelden, vrees ik. Het is toch vreemd, dat enkel wij vrouwen moeten voldoen aan een ideaalbeeld? Dus ja, vrouwen zijn onzeker. Ze durven best weinig in de spiegel kijken. Maar als je hen dan eens een laagje make-up geeft, dan zie je hen opfleuren.

Kunnen we met make-up veel ‘goedmaken’?

Goedmaken is een vreemd woord, maar we kunnen onszelf wel ‘helpen’, ja.

Maar je moet er weg mee kunnen?

Je moet het wat kunnen, dat zal ik niet ontkennen. Maar een goede basis is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Sommige vrouwen doen alleen maar moeite op de ogen, maar eigenlijk is de huid het belangrijkste. Weet je wat ik trouwens zo jammer vind aan de perceptie van make-up? Dat je snel een ‘schminkdoos’ bent als je je dagelijks opmaakt. Maar er is voor mij een verschil tussen overdreven geschminkt en een mooi verzorgde vrouw. En als je ouder wordt, gaat het nu eenmaal niet meer vanzelf, en moet je wat meer moeite doen. Maar wees gerust, dat geldt echt voor iedereen.

Het grootste excuus is wel: ‘ik heb daar geen tijd voor’, niet?

Dat is waar. Het zit zo: onder de dertig gebruiken vrouwen niet per se dagelijks make-up, wel om uit te gaan, maar niet per se om ‘te helpen’. Daarna komen de kinderen en hebben ze geen tijd meer om zich op te maken. Maar dan worden ze ineens ouder, worden de probleempjes zichtbaar én dan zitten ze ineens vast. Velen van hen hebben zich wat op de achtergrond gezet voor de kinderen en beseffen ineens: oei, en ik nu? Heel veel vrouwen maken een scheiding of een relatiebreuk mee, en staan stil dat ze ouder zijn geworden. Ze willen daarnaast ook niet verdwijnen in de massa.

Wat een druk voelen wij toch als vrouw?

Dat is zo. Wij worden helaas wat gekeurd.

Dus je hebt een boek met een missie, als ik het zo begrijp?

Ik krijg alvast heel veel goede reacties. Mensen begrijpen het doel van reinigen, of kunnen het nu eindelijk juist doen. Vrouwen die eindelijk gestart zijn met make-up, na zoveel jaar niets te dragen. En die het plezant vinden. Iedereen kan mooi zijn, vandaar ook de titel Iedereen Mooi. Niemand zal perfect zijn, want dat zijn we niet, maar je kan wel mooi zijn. En dat is simpelweg door je te verzorgen en je wat op te maken.

“Ouder worden is vaak moeilijker dan we durven toegeven.”

Het klinkt zo simpel.

Je moet niet overdrijven met make-up, hé. Maar je moet beseffen dat je gezicht vervaagt met ouder worden. Je gezicht gaat naar achter. Je kan het naar voor halen, terug doen spreken. Laat dat haar en die kleren maar op de achtergrond, maar zet de focus op je gezicht. Je wilt toch dat mensen naar je gezicht kijken? En geloof me, iedereen wil mooi zijn. Dat maakt vrouwen écht gelukkig. Vrouwen zijn daar gevoelig aan. Jij krijgt toch ook graag eens een compliment?

Zo af en toe, ja.

Zeker wel. Dat zit in onze natuur.

Is het een grote investering trouwens, om van nul te beginnen?

Met goede make-up? Je kan dat systematisch opbouwen. En als ik dat vooroordeel krijg, vraag ik steeds: Wat geef jij uit aan de kapper? Of aan kledij? Of aan goede messen in de keuken? Tegenwoordig mag alles geld kosten. Maar investeren in onszelf en goede make-up? Moeilijk. Make-up op jaarbasis is echt niet zo duur. Er is ook niet zo’n groot verschil in prijsklasse. Goede make-up zit op zich in een relatief betaalbare prijsklasse. En toch besparen we erop.

Wat ik ooit van jou hoorde, en altijd onthouden heb: ‘maak je niet alleen op voor een feestje, maak je elke dag mooi’.

Dat is zo het principe van ‘de zondagse kleren’. Waarom enkel op zondag er op ons best uitzien? Ik probeer elke dag deftig voor de dag te komen. Zo moet dat ook met make-up, vind ik. Soms zie je vrouwen op een feestje die je nauwelijks herkent. Omdat ze in de week niets dragen, en dan all the way gaan. Zo’n zonde, eigenlijk. We leven in 2018, maak je toch mooi? Vrouwen zijn bang er om goed uit te zien, maar blijkbaar niet om er slecht uit te zien.

Ik geef toe: naar de winkel met of zonder make-up, ik voel het verschil.

Bij jezelf? Tuurlijk. Hoofd omhoog, of naar beneden. Maar ook, en dat is frappant, hoe je behandeld wordt. Let daar maar eens op.

Om af te sluiten: wat is jouw gouden tip?

Een concealer en goede foundation, en je ziet al het verschil. Draag ook gezonde make-up. Ik ben voorstander van minerale make-up. Met goedkope, slechte make-up, krijg ik als visagiste ook niets voor mekaar, hoor. Onthou vooral: iedereen kan mooi zijn. Ook jij.

Iedereen Mooi – 24,99 euro – Borgerhoffs & Lamberigts
www. angeliquevandewinkel.be

(foto Ivan Ruck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier