An Lemmens is van vele markten thuis. Ze is presentatrice voor radio en televisie, zet zich met Pin Up Pup in voor asielhonden én ze ontwierp net haar derde modecollectie.

door Valerie De Groodt – foto’s Kurt Stallaert/LolaLiza

“In mijn tienerjaren las ik zeker niet alle modeblaadjes en vond ik het niet belangrijk om te weten wat in was en wat niet. Ik ben wel altijd met mode bezig geweest, omdat ik het dé manier vind om mijn persoonlijkheid uit te drukken. Je kan veel aflezen aan de manier waarop ik me kleed. Dat is volgens mij bij heel wat vrouwen, maar ook mannen, het geval. Mijn kledij verraadt vaak hoe ik me voel. Het grootste deel van mijn tijd slijt ik in een paardrijbroek of stalschoenen, maar als ik met vriendinnen afspreek kan ik er ook echt van genieten om voor een klassieker als the little black dress te gaan of een enorm kleurrijke outfit. Ik hou absoluut niet vast aan één stijl, wat zeker in mijn twintiger jaren wel het geval was. Toen ging ik resoluut voor de pin-up look en zou ik niet willen worden gezien in een gewone jogging.”

“Hoe ik me kleed naast of op het podium is een wereld van verschil. Op het podium mag alles en hou ik van de nodige toeters en bellen. Vaak kan ik pas weer ademen als de liveshow achter de rug is en ik mijn knellende jurk weer kan uitdoen. Naast het podium ga ik altijd voor gemakkelijk. En dat kan voor mij ook gelijk staan aan mooi en vrouwelijk. In mijn collecties ga ik altijd voor die combinatie: mooi, vrouwelijk én comfortabel. Deze keer is mijn collectie voor LolaLiza naast comfortabel ook meer gedurfd. Het is echt een nieuwe stap in mijn carrière als ontwerpster. Zo koos ik voor een jurk die verschillende prints combineert, onmogelijk om daarmee ergens onopvallend binnen te wandelen. (lacht) Daarnaast gaat de collectie ook alle richtingen uit en brengt het je langs verschillende continenten. Het afgelopen jaar hebben we jammer genoeg niet kunnen reizen, maar dat exotische heb ik wel wat in de collectie proberen stoppen. Als we dan eindelijk weer zullen kunnen reizen, vind je in mijn collectie voor LolaLiza een toffe outfit om in Thailand tempels te bezoeken, maar net zo goed een leuke combinatie om hier in België weer op stap te gaan.”

“Corona heeft ook op mij uiteraard een grote impact gehad. Ook op kledingvlak. Er zijn geen leuke uitjes meer, er zijn geen echte redenen meer om je eens lekker op te kleden. Het is enorm gemakkelijk om daarom elke dag dezelfde jogging uit te halen en niet meer met je kleding bezig te zijn. Ik durf dat op sommige dagen ook wel eens te doen, maar tegelijkertijd heb ik ook geleerd hoeveel deugd het kan doen om toch eens iets speciaals uit de kast te halen. Organiseer eens een date night, haal eten uit en kleed je voor de maaltijd op. Je zal zien dat dat echt wonderen doet. Ook voor corona was ik al iemand die veel buiten was om met dieren te werken en daarbij niet altijd de meest sierlijke kleren uit de kast haalde. Maar dat maakt het des te leuker om dat soms wél eens te doen.”

“Ik sta open voor heel wat stijlen maar het moet wel mijn eigen keuze zijn. Als ik iets moet aandoen wat ik niet zelf gekozen heb, voel ik me er heel ongemakkelijk bij. Toen ik voor televisie startte bij TMF koos ik mijn kleren zelf, maar later bij VTM kreeg ik voor het eerst te maken met stylisten. Soms waren dat mensen die me totaal niet kenden en kreeg ik outfits die niet met mijn persoonlijkheid matchten. Als ik daar nu foto’s van onder ogen krijg, zie ik ook echt dat ik ongelukkig was en me onwennig voelde in de kleren. Intussen durf ik echter wel voor mezelf opkomen en doe ik niets meer aan waar ik me niet goed in voel. Bovendien werk ik nu ook al een jaar of tien met een fantastische styliste. Amke is daarnaast ook echt een goede vriendin geworden en kent me vanbinnen en vanbuiten. Met een half woord begrijpt ze wat ik wil en ze weet ook perfect wat al dan niet bij me past.”

Ik vind duurzaamheid echt heel belangrijk en sta er dan ook op dat de kledij in mijn collectie bij LolaLiza ook in Europa wordt geproduceerd. De collectie wordt niet gemaakt met kinderarbeid of in abominabele werkomstandigheden. Ik let enorm op wat ik zelf koop. Het is niet omdat het hier in de winkel hangt, dat het ook allemaal ok is. Dat belang van duurzaamheid is er trouwens niet alleen als het over mode gaat, maar ook voor wat je in je mond stopt en wat je verder verbruikt. Ik hoop toch dat ik mijn bijdrage kan leveren om dat onder hun aandacht te brengen.”

www.lolaliza.com

Stijltips nodig? An Lemmens verklapt haar favoriete tips!

 1. Duurzaamheid
  “Wees kritisch. Het is niet omdat een kledingstuk goedkoop is dat het ook een goed kledingstuk is. Ik vind het belangrijk om te kijken waar iets vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.”
 2. Kies de juiste maat
  “Zoals veel vrouwen schommel ik wel eens tussen verschillende maten. Pin je niet vast op één maat, maar kijk hoe een kledingstuk je staat. Koop altijd iets dat je past. Denk niet dat je nog wel zal afvallen om in een kleinere maat te kunnen, of koop niets dat wat te ruim zit om nog speling te hebben.”
 3. Leve de goede basics
  “Zorg ervoor dat je de belangrijkste basics altijd in huis hebt. Voor mij is dat een zwarte kostuumbroek die ik sportief kan dragen, maar die er met een leuke pump ook meteen gekleed uitziet. Ook een goede pump is voor mij belangrijk. Ik heb een paar zwarte pumps dat al honderd jaar meegaat en waarvan ik al ettelijke exemplaren heb gekocht omdat ik het zo’n goede klassieker vind.”
 4. Investeer
  “Investeer in duurdere stuks zoals een kwalitatieve mantel. Ik betaal daar graag iets meer voor maar mijn mooie, degelijke jas gaat doorgaans dan ook enkele jaren mee. Voor duurdere stuks draag je doorgaans ook beter zorg én het is duurzamer dan elk seizoen twee nieuwe jassen te kopen.”
 5. Aanvaard een compliment
  “Heel wat vrouwen, maar ook mannen, hebben het er soms moeilijk mee om een compliment aan te nemen. Als je een compliment krijgt, neem het in ontvangst en wees er blij mee. Als het over je kleren gaat, zeg dan niet dat het niet speciaal is of al oud, maar zeg gewoon ‘merci, fijn om te horen’.”
 6. Durf
  “Durf eens iets uit het rek nemen waarvan je denkt dat het niets voor jou is. Als je het past, ziet het er vaak heel anders uit dan op de kapstok. Hopelijk kunnen we snel ook weer met vriendinnen gaan shoppen. Kies dan eens iets voor elkaar uit en laat je verrassen door een ongewone keuze.”