Ann-Sophie in filmland (2)

179

Ann-Sophie Vanderhaegen is in oktober onze filmrecensente. Elke woensdag gaat ze een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij Ann-Sophie weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week trok ze – hoe kan het ook anders – naar The Broken Circle Breakdown.

Je kon er niet naast kijken de voorbije week: in elke krant, elk tv-programma en ja ook in Steps trof je interviews aan met Veerle Baetens of Johan Heldenbergh of recensies over dé film van het najaar. Het scheelde niet veel of ik was The Broken Circle Breakdown (wat een mond vol) op voorhand al beu. Ik hou namelijk niet zo van trailers en… recensies. En voor je me verwijt voor pot en zwarte ketel: Ik heb het dan wel over recensies die té veel verklappen. Ik word graag verrast. Dus wees gerust, als recensente geef ik je enkel de grote lijnen. De rest is aan jou.

Soit, ik kan meteen met de deur in huis vallen en de hoge verwachtingen beamen: de nieuwe film van Felix van Groeningen is er een die je moét zien! The Broken Circle Breakdown is een rollercoaster van emoties. Eerst heb je de liefde. Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh) vormen een uitzonderlijk koppel. Zij heeft haar tattooshop, hij zijn westernbandje. Het is liefde op het eerste gezicht. Samen leiden ze een zorgeloos leventje. Almost too good to be true. Denk aan: muziek maken als broodwinning, paardrijden, veel en overal vrijen, met vrienden rond het haardvuur zingen…

Als Elise zwanger wordt, keert hun leven ondersteboven. Aan een kind hadden ze nog nooit gedacht. Nog minder hadden ze zien aankomen dat hun ontzettend schattige meisje Maybelle zes jaar later doodziek zou worden. Vanaf hier sijpelt ook de tragedie in het verhaal. En geen klein beetje. Als je iemand kent die aan kanker lijdt of gewoon een liefhebbende moeder of vader bent, dan lijkt het mij praktisch onmogelijk om geen traantje te laten. Eigenlijk ook als je een stoere tiener, oud mannetje of hond bent. En daar zit je dan in de cinema hé. Gezellig aan het wenen. Aan de vrouwen: waterproof mascara!

Ook woede komt vaak aan bod. Elise en Didier rouwen op een verschillende manier. Ze breken hun hoofd over ‘het waarom’. Hun onvatbare verdriet laat ook sporen na in de eens zo vrolijke muziek. Het moet gezegd: het acteertalent van Veerle en Johan is echt goed. Sorry Veerle, dat ik daar op voorhand mijn twijfels over had!

The Broken Circle Breakdown maakt iedereen stil. Want een doodziek kind, dat is echt het allerlaatste wat je als ouder wil meemaken. Zo’n thema laat niemand onberoerd.

Samengevat: The Broken Circle Breakdown is een intense film. Over hoe hoop en liefde het noodlot verslaan, en soms ook niet. Ga. Kijken.

Ann-Sophie

Wij mogen 5 pakketten weggeven met een duoticket en een TBCB-T-shirt. Iets voor jou? Stuur gewoon een mail naar steps@roularta.be met je gegevens. Een onschuldige hand kiest dinsdag 16 oktober de 5 gelukkigen.