Met de lancering van een eigen brillenlijn én hun meest geavanceerde horloge tot op heden, gaat 2016 de Komono-geschiedenisboeken in als een jaar vol mijlpalen. “Om te kunnen groeien, moet je jezelf blijven heruitvinden”, aldus Anton Janssens, medeoprichter van het hippe accessoiremerk.

Zeven jaar geleden bundelden Anton Janssens en Raf Maes de krachten om een eigen accessoiremerk – met horloges en zonnebrillen – uit de grond te stampen. Komono werd een instant hit, met dank aan het concept: ‘making luxury accessible’. Anno 2016 is het merk een wereldwijd succes. Raf verhuisde naar Los Angeles om de Amerikaanse markt te veroveren, Anton bleef in Zwijndrecht schaven aan de producten en het team.

En dat leidde dit jaar tot twee mijlpalen: de geboorte van de Walther, het meest premium horloge van Komono tot dusver, én de lancering van de eerste optische lijn. “Die werd bijzonder enthousiast onthaald. Na amper drie weken kregen we al reorders binnen. Ongelooflijk! Het gaf me opnieuw het gevoel van vijf jaar geleden, toen we voor het eerst naar de grote beurzen in Berlijn gingen.”

2016 was met andere woorden een topjaar voor Komono?

Absoluut, net als alle voorgaande jaren. We blijven maar groeien. De stap naar de optiek is natuurlijk gigantisch. Tot nu toe deden we alleen maar zonnebrillen en horloges. Begin dit jaar waren die horloges trouwens nog goed voor zo’n 65 procent van onze omzet, maar ik heb een sterk vermoeden dat die verhouding over een paar maanden omgekeerd zal zijn.

Komt er in 2017 dan ook een nieuw project? Riemen, schoenen, … ?

Om op lange termijn te scoren, moet je elk jaar met nieuwigheden komen. Dat is de sleutel tot groei. Maar ik heb in de loop der jaren ook geleerd om niet ieder idee achterna te lopen. Ik zeg niet dat we nooit andere accessoires zullen ontwerpen, maar vandaag zeg ik nee tegen riemen of schoenen. Laat ons eerst focussen op wat we nu al doen, om dat zo goed mogelijk te doen.

“We steken overal onze ziel in”

Er komt over een paar jaar dus ook geen horloge van pakweg 3.000 euro?

Dat is een moeilijkere vraag. Als het zin heeft en past binnen wat we doen, waarom niet? Maar dat zou dan wel een speciale lijn zijn. Onze core business zal altijd dezelfde blijven: making luxury accessible.

Is dat jullie geheim? Of hoe verklaar je het wereldwijde succes van eenBelgisch merk als dat van jullie? Is dat de innovatieve stijl van de producten, of de uitstekende prijszetting?

Ik denk dat het een combinatie is. Wij proberen alles wat we wereldwijd zien te absorberen en daaruit onze dagelijkse inspiratie voor collecties te halen. We steken overal onze ziel in; mensen beseffen dat en voelen dat Komono meer is dan een product alleen.

Hoe zit het met de wereldwijde expansie? Is Amerika al veroverd?

Dat zou na twee jaar wel heel snel zijn. (lacht) We hebben nu een samenwerking met de high-end retailer Need Supply, voor hun twintigste verjaardag. Zulke partnerships doen we constant. De Amerikaanse keten Nordstrom test ons merk nu ook – met succes – in een veertigtal winkels. Als zij dat uitbreiden naar al hun winkels, dan lig je in één klap in 800 filialen. Maar natuurlijk krijg je dat niet op één-twee-drie geregeld.

Had jij zeven jaar geleden verwacht dat Komono zoveel succes zou oogsten?

Nooit! De laatste twee jaar is Komono een doorrazende vrachttrein geworden en wij moeten ervoor zorgen dat die niet ontspoort.

Tot slot, wie is jouw held van het jaar?

Zaha Hadid, de architect van het nieuwe havenhuis in Antwerpen. Iemand die heel haar leven heeft geknokt om er te komen en vast heeft gehouden aan haar idealen. Ze heeft pas laat in haar leven erkenning gekregen en spijtig genoeg dit jaar overleden …

Door Sebastiaan Bedaux