Applaus bij de landing: terecht of ergerlijk?

354

Een applausje als het vliegtuig landt, doe jij daaraan mee? Uit een onderzoek blijkt namelijk dat bijna dubbel zoveel vrouwen als mannen de piloot op handengeklap trakteren bij een veilige landing.

Reizigers zijn natuurlijk blij als ‘hun’ vliegtuig veilig landt, maar slechts 19% van de Belgen heeft daar ook echt altijd een applausje voor over. Toch gaan de handen in 2015 iets vaker op elkaar dan vorig jaar, want toen applaudisseerde nog maar 16% altijd als dank voor een geslaagde vlucht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van iVOX en Maxus in opdracht van online travel agent CheapTickets.be.

Volgens Annick Van Dyck, country manager CheapTickets.be, zijn het vooral vrouwen die altijd klappen als dank voor een geslaagde landing (bijna dubbel zoveel als mannen): “De meeste mannen vinden het waarschijnlijk niet meer dan normaal dat het vliegtuig goed landt en dat de piloot ‘gewoon’ zijn werk doet. Bovendien is het natuurlijk ook niet zo stoer om daar een applausje voor over te hebben. Iedereen is natuurlijk vrij om wel of niet te applaudisseren, maar het is vooral een gevoel van opluchting als de vlucht naar wens is verlopen en de reizigers blij uit het vliegtuig kunnen stappen.”

26% Belgen ergert zich aan applaudisserende medereizigers

Het onderzoek laat zien dat er ook reizigers zijn die de klappende handen helemaal niet op prijs stellen.

Zo zegt 12% zich heel erg te ergeren aan anderen die applaudisseren. De helft (50%) heeft daar echter helemaal geen problemen mee. Ook hier zijn het de vrouwen en de ouderen (55+) die het makkelijkst zijn. Zij hebben over het algemeen geen bezwaar tegen applaudisserende medereizigers. Opvallend is verder dat veel Nederlandstaligen hier ook opvallend minder moeite mee hebben. Franstaligen houden blijkbaar wat minder van lawaaierige vliegreizigers.
Bron: www.cheaptickets.be