Zacht gefluister in je oor, schrijvende pennen en tikkende nagels op een tafelblad. Je hebt er vast al eens van gehoord: ASMR. Deze alledaagse geluiden zorgen bij veel mensen voor een ontspannen gevoel en is hét middel om na een zware, stressvolle dag te relaxen.

ASMR zorgt voor een tintelend gevoel dat van het achterhoofd langs de nek naar de rug loopt. Een gevoel dat het beste vergeleken kan worden met iemand die met je haar speelt. Dat gevoel zorgt ervoor dat veel mensen ontspannen of zelfs makkelijker in slaap kunnen vallen.

ASMR wat?

Maar wat is ASMR eigenlijk? ASMR is een afkorting voor de Engelse woorden Autonomous sensory meridian response. Een tintelend gevoel dat veroorzaakt wordt door audiovisuele prikkels. Geluiden zoals iemand die haar haar borstelt of iemand die op zijn laptop tikt roepen dit gevoel op. Maar ook beelden kunnen deze tintelende sensatie opwekken. Denk maar eens aan de satisfying filmpjes op YouTube waarin mensen klei kneden of waarin je iemand ziet schilderen, want geef toe: Bob Ross zien schilderen geeft een vreemde voldoening.

Een simpele zoekopdracht op Google laat zien dat er meer dan 211 miljoen ASMR-video’s te vinden zijn op het web. Als je net begint met ASMR kan de overvloed aan filmpjes overweldigend zijn. Want ASMR-video’s zijn er in alle soorten en maten. Van fluisterende stemmen tot mensen die aan de microfoon likken (ja, echt!). Wij scheidden het kaf van het koren en maakten een lijst met de beste ASMR-video’s.

1. Satisfying slijm

2. Speelgoed was nog nooit zo ontspannend

3. Voor wie echte tingles wil voelen

4. Bladerend door de bladzijden

5. Tikkend toetsenbord

6. Een brain massage om bij in slaap te vallen

7. Leerzaam ontspannen? Bob Ross is het antwoord

Even een sidenote: niet iedereen heeft dezelfde triggers. Misschien voel jij niks voor tikkende nagels, maar relax je juist wel bij een fluisterende stem. Het kan ook zijn dat je hier helemaal niet gevoelig voor bent.

 

Auteur: Yvonne Kuiken / Beeld/ Unsplash