Yeah! De grenzen zijn open en een rit naar het mooie Italië is opnieuw toegestaan. Krijg je het water al in de mond als je denkt aan die Lasagne alla Bolognese of Spaghetti alla Carbonara met een heerlijk glaasje vino rosso op een hemels terras? Of wil je Venetië eindelijk eens zien zonder een massa toeristen? Dan moet je nu plannen maken, de route uitstippelen en wegwezen!

Weg van de massa

Met minder toeristen zal deze zomer opmerkelijk verschillen van andere zomers. Het ideale moment om nu eindelijk eens de volgende activiteiten te doen of hotspots te bezoeken.

• Pisa: laat je creativiteit de vrije loop en trek een leuke foto met de toren van Pisa.

• Verona: romantisch met je geliefde ‘Romeo en Julia’ spelen en samen genieten van een glaasje prosecco.

• Venetië: de prachtige stad bezoeken zonder het gezelschap van de cruisetoeristen. De kleine gondels wachten jou op aan de kade.

• Toscane: eindelijk dat parcours van de Strade Bianche fietsen. Geniet, zonder een volledig wielerpeloton achter je, van de omgeving en neem af en toe een pauze om de beste Italiaanse wijnen te proeven.

• Ligurië: dit jaar kun je zonnebaden op het strand van de Ligurische Rivièra met alleen maar knappe Italianen om je heen. Op veilige afstand weliswaar.

• Piemonte: passeer hier nog even op de terugweg om je voorraad wijn in te slaan, je bent nu toch met de wagen!

De Italianen staan – na die lange quarantaine – te popelen om de Belgen weer te kunnen verwennen met een echte Italiaanse pizza, pasta, vino of gelato. Heel wat regio’s en accommodaties bieden deze zomer ook extra’s aan. Zo kun je in Piemonte 3 keer overnachten voor de prijs van 1 overnachting. In Valle d’Aosta zetten ze ‘slow travel’ in the picture met grote belangstelling voor de natuur en kleinere steden en dorpen die herontdekt moeten worden. En in Zuid-Tirol kun je in Alta Badia meedoen aan een initiatief ‘Picknick op de berg’: wandelen en buiten picknicken in de natuur met niemand anders om je heen.

In amper 10 uur rijden ben je in het noorden van Italië, voor Toscane moet je er nog 2 uurtjes bijdoen. Rijd je naar Zuid-Tirol, het Gardameer, Veneto, Toscane of de Adriatische (oost)kust, dan gaat je route waarschijnlijk via Oostenrijk of Zwitserland. Aosta, Piemonte en Ligurië zijn dan weer mogelijk via Frankrijk.

Intussen is het openbare leven in Italië weer volop aan de gang, mits de nodige afstand en hygiënemaatregelen uiteraard.

Buon viaggio a tutti!

Info: www.italia.it