Spinnen, wormen en insecten zijn zeer nuttige diertjes waar je eigenlijk helemaal niet bang van zou mogen zijn. Toch deinzen veel mensen achteruit als er plots een van deze ogenschijnlijk vieze beestjes hun pad kruist.

Hoog tijd om je ongegronde angst voor deze wezentjes van tafel te vegen en hun kwaliteiten eens ferm in de verf te zetten. Misschien vallen er dan wat minder slachtoffers in de toekomst.

De oorzaak van onze angsten

Onze angst is volkomen onterecht, zo blijkt uit baanbrekend onderzoek van het Max-Planck-Institut für Kognitions- und Neurowissenschaften in Duitsland en de Universiteit van Uppsala in Zweden. Zij deden een paar testjes met baby’s.

“Anders dan bestaande studies heeft dit onderzoek bewijzen opgeleverd voor de stelling dat de angst voor slangen of spinnen aangeboren is,” zei David Rakison, een professor in de psychologie aan de Carnegie Mellon University die onderzoek doet naar de vroege ontwikkeling van baby’s.

Uit andere onderzoeken blijkt dat aangeboren angsten eigenlijk een verdedigingsmechanisme zijn dat onze voorouder moest beschermen tegen de giftige beten van deze onschuldige schepsels. Want miljoenen jaren geleden, in de tijd van de holbewoners, waren slangen- en spinnenbeten meestal fataal. Niet te verwonderen dat zij het hazenpad kozen als er eentje hun pad kruiste.

Gelukkig is de kans dat je een slang in je tuin ontmoet in onze contreien eerder nihil, spinnen, wormen en andere vliegende schepsels zijn wel dagelijkse kost.

Angst voor spinnen

Wij horen het niet graag, maar naar ’t schijnt hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Dat komt omdat ons aangeboren verdedigingsmechanisme sneller in gang schiet als we in een schijnbaar gevaarlijke situatie terechtkomen.

Maar laat ons eerst de positieve eigenschappen van deze achtpotigen in de verf zetten. Ze eten gigantisch veel andere insecten waardoor je huis veel hygiënischer is. Ze zijn verzot op huisstofmijten en muggen, twee vervelende insecten die je heel wat last kunnen bezorgen.

Laat die spin dus gerust haar gangetje gaan, zo ben je verzekerd van een goede nachtrust zonder afschuwelijk gezoem rond je oren.

Vies van regenwormen

Toegegeven, deze glibberige, oudroze, ongewervelde, slijmerige creaturen zien er niet bepaald appetijtelijk uit. Ze bijten niet want ze hebben geen ogen, oren of tanden. Maar het is belangrijk dat je angst niet verwart met afkeer.

Laat deze tunnelgravers dus gewoon met rust want ze zijn een ware weldoener voor je tuin. Het regenwater kan door de vele ondergrondse kanaaltjes die ze graven dieper doordringen naar de wortels van je planten.

Een piereninvasie moet je niet vrezen want ze zijn een exquise lekkernij voor vogels. Reden te meer om deze aardworm rustig in je tuin rond te laten kruipen. En dat regenwormen die je per ongeluk in tweeën spit terug aangroeien is echt een mythe!

Voilà weg met alle vooroordelen. Misschien denk je nu twee keer na voor je de insectenverdelger bovenhaalt.

(foto getty)