Het is sinds kort een algemeen begrip in onze maatschappij, thuiswerk. Maar hoe begin je daar nu aan? Met deze 6 basistips hou je het net iets langer vol en maak je er een productieve ervaring van.

1.Verzorg je houding

Je baas geeft je een laptop mee naar huis om ver weg van alle heisa te kunnen werken? Je gaat elke ochtend steevast aan je keukentafel zitten. Zorg ervoor dat je deze spelregels naleeft. Je ledematen bevinden zich in rechte hoek en je scherm staat op ooghoogte. En als je al rugklachten hebt, neem dan je bureaustoel mee naar huis…

2.Vergeet niet te pauzeren

Op het werk heb je vaste pauzes. Hou deze gewoonte ook thuis aan. Loop elke twee uur een blokje om of ga toch even in de tuin om een frisse neus te halen. Doe ook een paar rek- en strekoefeningen. Zijn jullie met twee thuis, las dan een gezamenlijke pauze in. Vanaf nu is je wederhelft ook je nieuwe collega.

3.Maak een schema

Thuis is het moeilijker om geconcentreerd te blijven werken, de afleiding is nooit ver weg. Maak daarom een strak schema op en hou je daar ook aan. Plan je pauzes en eetmomenten in en stop met werken als je werkdag erop zit.

4.Werk niet in je pyjama

Dat is de grootste fout die je kunt maken. Het klinkt verleidelijk om deze stap van je ochtendritueel over te slaan, maar toch boots je bij voorkeur zo veel mogelijk de normale werksituatie na. Sta op zoals gewoonte, kleed je aan en draai de knop om. Lukt het niet zo goed, ensceneer dan je eigen werksituatie. Loop eerst een blokje om en doe alsof je naar je werk gaat. En je mag dit gerust voor jezelf houden …

5.Hou sociaal contact met je collega’s

Alleen is maar alleen. Als je elke dag thuiswerkt, dan is de kans groot dat op een zeker moment de eenzaamheid toeslaat. Maak een WhatsAppgroepje met je collega’s en deel elke dag jullie ervaringen.

6.Hou je eetgewoontes aan

De frigo is nooit ver weg, zeker niet als je de keuken gebruikt als ersatzbureau. Geef niet toe aan de verleiding om nu constant cola te drinken als je op het werk alleen maar koffie en water nuttigt. Is de verleiding te groot, maak dan je lunch op voorhand klaar.