Himalayazout, zwart lavazout, grof zeezout of gewoon keukenzout? Het zijn niet alleen smaakmakers, je kunt er duizend-en-een andere leuke dingen mee doen, en verrassend: zout maakt je ook mooier! Ziehier vijf eenvoudige manieren om zout in je beautyroutine te verwerken.

Als scrub

Zout kun je makkelijk als scrub gebruiken. De fijne structuur ervan zorgt ervoor dat de dode huidcellen snel verwijderd worden. Als je het zout dan ook nog met een beetje honing mengt dan wordt je tere huid echt wel verwend.

Zeezout heeft een grovere structuur; gebruik het dan bij voorkeur op minder tere plekken zoals je voetzolen. Voeg eerst een flinke schep zeezout toe aan je voetbad en laat je voeten hierin weken. Gun je voeten eventueel nog een extraatje en voeg een theelepeltje amandelolie of olijfolie toe aan het water. Scrub daarna nog eens flink op de eeltplekken en je voeten zijn weer in topvorm.

Om je nagels perfect schoon te maken

Vertik jij het soms om onder je flashy nagellak een basecoat aan te brengen? Niet slim, want na een paar lakbeurten kunnen je nagels er een beetje geel uitzien. Hoe krijg je je nagels opnieuw schoon en glanzend? Door ze even te weken in een badje met zout water en een beetje citroensap. Vergeet ze daarna niet extra te verwennen met een voedende nagelolie want anders drogen ze uit.

Als tandpasta

Onze voorouders gebruikten al langer zout om hun gebit gezond te houden. Immers, zout heeft een antibacteriële werking. Tandplak wordt tot een minimum herleid, je adem ruikt frisser en je hebt minder vaak last van gaatjes. Nicotinevlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon en je tanden zien er een stuk witter uit. Los een theelepel zout op in een glas lauw water en poets hiermee je tanden. Je kunt deze oplossing ook als mondwater gebruiken. Smaakt niet lekker, maar is wel efficiënt!

Als deodorant

De wet van Murphy, je hebt er zeker al eens mee te maken gehad. Net nu je een belangrijke vergadering op de planning hebt, merk je dat je deodorant nog slechts enkele minuscule druppeltjes uitspuugt. Geen paniek, zout heeft een antibacteriële werking en is dus een prima alternatief voor je favoriete deodorant. Was eerst je oksels en smeer ze daarna in met wat keukenzout. Spoel even af en byebye Murphy …

Om ‘beachy’ haar mee te creëren

Na een stranddag is je haar plots veel stugger en het voelt een beetje plakkerig aan. Logisch ook: het zoute zeewater droogt je haar uit, waardoor het ook veel dikker lijkt. Je krijgt een warrige slag in je haar, een beetje zoals de golven van de zee. Sexy beachwaves kun je gemakkelijk thuis zelf creëren. Los hiervoor een aanzienlijke hoeveelheid zout op in water en giet het in een sprayflesje. Behandel je haar over de volle lengte. Wel even opletten: loop met je zelfgecreëerde ‘messy’ beachwaves niet te vaak in de zon, want het zout droogt je haar heel snel uit.

(foto getty images)