De waarheid achter deze 9 schoonheidsmythes

165

Als je denkt alles te weten over schoonheid en hoe je jezelf het best moet verzorgen, lees dan gerust verder: de waarheid achter deze 9 schoonheidsmythes kan wel eens voor een verrassing zorgen.

Mythe 1: cellulitis kun je wegsmeren

Was het maar waar. Cellulitis bestaat uit onderhuids vet en er valt helaas weinig tegen te doen. Ook jouw gewicht speelt nauwelijks een rol: of je al dan niet cellulitis krijgt, heeft vooral met jouw genen te maken.

Het goede nieuws is dat je de cellulitis wel behoorlijk kunt maskeren: verstevigende crèmes en gels en andere anti-cellulitis-behandelingen zullen de huid strakker en steviger maken, waardoor het lijkt alsof je een gladde huid hebt.

Mythe 2: elke dag nagellak dragen zorgt ervoor dat je nagels na verloop van tijd geel zien

Waar. Nagels zijn poreus en absorberen de pigmenten van de nagellak. Vooral donkere nagellakken zullen dus voor verkleuring zorgen. De oplossing is simpel: breng voor je de nagels lakt eerst een doorzichtig basislaagje aan. Hierdoor kunnen de pigmenten niet tot de nagel zelf doordringen.

Mythe 3: je moet je haren 100 keer borstelen om ze zacht en glanzend te krijgen

Niet doen, 100 keer is echt te veel en je kunt je haren hierdoor zelfs behoorlijk beschadigen. Een paar keer zachtjes met de borstel door je haren gaan is veel beter en meer dan voldoende om de natuurlijke oliën te verdelen.

Woman combing her hair

Mythe 4: smeer tandpasta op puistjes en ze verdwijnen

Waar, maar een gezichtsmasker van tandpasta zouden we toch nog niet aanraden. De menthol in de tandpasta zorgt ervoor dat het puistje uitdroogt, maar opgelet: de andere ingrediënten in de tandpasta kunnen dan weer voor nieuwe huidproblemen zorgen. Alleen te gebruiken in noodgevallen dus.

Mythe 5:  om rimpels te vermijden moet je op je rug slapen (en een satijnen kussen gebruiken)

Waar, maar het verschil is verwaarloosbaar. Slaap je op je zij, dan zal je inderdaad een heel klein verschil zien in rimpels aan de ‘slaapkant’. Hetzelfde geldt voor slapen op een zijden kussen: het helpt, maar het verschil is miniem. Om rimpels echt  te vermijden kun je beter een gezonde levensstijl aanhouden en een goede zonnecrème gebruiken.

Mythe 6: haar groeit sneller tijdens de zomer

Niet waar. De enige periode in je leven waarop je haren wel sneller groeien, is tijdens een zwangerschap.

Mythe 7: als je je haren knipt, groeit het sneller

Fout. Haren hebben een groeicyclus en knippen heeft daar geen invloed op.

Mythe 8: Van stress kan je haar grijs worden

Misschien. Aangenomen wordt dat stresshormonen het grijs worden van het haar kunnen bevorderen, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Mythe 9: Waxen (en epileren) zorgt ervoor dat de haartjes na verloop van tijd gewoon wegblijven

Waar, maar je moet geduld hebben. Bij het waxen en epileren worden de haartjes met de wortel uitgetrokken. Het duurt daardoor sowieso langer vooraleer de haartjes terug groeien en zichtbaar worden. Als je echter jarenlang epileert of waxt zullen de haartjes inderdaad behoorlijk uitdunnen.