De pandemie zorgde ervoor dat we vaker gingen telewerken. Wij kropen massaal in onze joggingbroek en oversized T-shirt achter ons scherm. Veel vrouwen deden er nog een schepje bovenop en lieten zelfs hun bh aan de kapstok hangen. Vrijheid blijheid, maar is dit wel een goed idee?

Je borsten gaan sneller hangen

Dat ligt niet aan het feit of je al dan niet regelmatig een beha draagt. Als je ouder wordt krijg je meer (slapper) vetweefsel in plaats van klierweefsel en de ligamenten die je ‘boobies’ op natuurlijke wijze ondersteunen verliezen aan kracht. Net zoals een elastiek die te lang onder spanning staat. Als je gewicht vaak schommelt, je hormonen doen waar ze zin in hebben of als je een paar slechte genen hebt geërfd, dan heeft dit zeker een invloed op de stevigheid van je beide lievelingen, net zoals roken en ook passend in dit rijtje: je zwangerschappen.

Als je zwaar bent dan draag je beter wel een degelijke bustehouder. Anders krijg je kleine microtrauma’s in het klierweefsel binnenin je borst en in de huid en dat kan de boel wat uitrekken. Een beetje extra ondersteuning kan dit opvangen, toch is het geen garantie dat je een stevige buste behoudt.

Je borsten wennen eraan en worden steviger

Helaas! Vet- en klierweefsel kun je helemaal niet verstevigen zoals spieren. Al die pilatesoefeningen om je borstspieren te trainen maken niet dat je boezem minder doorhangt, al zien ze er misschien wat steviger uit.

Bh’s vermijden borstkanker

Ook daarvoor is er geen enkele evidentie. Een bh heeft geen enkele invloed op borstkanker. Andere factoren zoals roken en overgewicht spelen wel een rol.

Wel of niet behaloos door het leven?

Een beha heeft dus geen enkele invloed op de staat waarin je borsten verkeren. Na verloop van tijd wijzen ze sowieso naar beneden. Wanneer en in welke mate het noodlot toeslaat is niet te voorspellen maar de genen zitten er alleszins voor iets tussen.

Ben je wat zwaarder geschapen, dan kan een bh wat meer steun bieden om ongemakken te vermijden. Heb je rugpijn als je een grote cupmaat hebt, dan kan een beha de pijn verlichten.

Behaloos heeft als voordeel dat je beter kunt ademen en dat je je vrijer voelt. Durf je ook de deur uit zonder? Nee? Probeer eens een sportbehaatje zonder beugels, dat is al veel comfortabeler en je verbergt net genoeg om zonder rode kaken door de straten te flaneren.