Een goede ondersteuning is van groot belang tijdens je workout. Een goede sportbeha is dan ook de ultieme musthave van elke sportieve dame.

 

Maar waarom is ondersteuning zo belangrijk? Borsten bestaan grotendeels uit klieren en vetweefsel. Je huid houdt alles goed op zo’n plek, samen met banden uit bindweefsel die vastzitten aan de dieper gelegen borstspieren. Bij sommige sporten – denk maar aan lopen, tennis, boksen – is extra ondersteuning heel belangrijk omdat het weefsel van de banden heel gemakkelijk uitrekt. Dat is niet alleen pijnlijk, het kan ook tot een blijvend letsel leiden. Een goede sportbeha vermindert schokken met 50 tot 70 procent en zorgt ervoor dat je geen pijn hebt én dat je borsten niet gaan hangen.

Een goede sportbeha moet natuurlijk aan enkele voorwaarden voldoende. Hou volgende checklist in het achterhoofd als je een sportbeha koopt.

  •  Ben je niet zeker of het modelletje al dan niet goed zit? Of heb je twijfels over de maat? Durf advies te vragen aan de verkoopster.
  • De pasvorm moet perfect zijn. De beha moet strak en comfortabel zitten en mag niet verschuiven. Zowel op- als neerwaartse bewegingen van de borsten moeten afgeremd worden. Je sportbeha mag langs de achterkant niet omhoog kruipen.
  • Test je sportbeha eens in het pashokje. Spring eens uitbundig om het comfort te testen. Doe je armen eens omhoog om te kijken of alles blijft zitten.
  • Zorg dat de bandjes zacht en voldoende breed zijn. Fijne bandjes kunnen in je huid snijden.
  • Kies voor een sportbeha in stevig en niet-elastisch materiaal. Zorg dat de stof het zweet kan absorberen of afvoeren. Vermijd een beha in katoen, naadloze modellen zonder versiering zijn vaak de beste.
  • Ga voor een slijtvast modelletje dat heel wat wasbeurten kan doorstaan.

Beeld Freya Active