Liever naar Dominicaanse Republiek en Caraïben dan naar Egypte

333

19 DECEMBER 2013 | Vorige week toonden we je al de vijf ideale vakantiebestemmingen voor de winter. Voor hen die maar niet genoeg krijgen van zonnige visioenen in ons in koude gedompelde Belgenlandje, komen we nu met de cijfers op de proppen. Waar brengt ‘de Belg’ het liefst de winter door?

Egypte, traditioneel de op één na belangrijkste winterzonbestemming van de Belgen, doet het in de komende kerstvakantie minder goed. Haar plaats als zonzekere kerstbestemming wordt voornamelijk ingenomen door de Dominicaanse Republiek. Samen met Mexico en Jamaica noteert de Dominicaanse Republiek de sterkste groei in ons land. Ook de Kaapverdische eilanden profiteren mee van dat succes.

España por favor!

De Belg kiest in de komende kerstvakantie resoluut voor de zon. 42% van alle afreizen in de kerstvakantie gaan met het vliegtuig richting zon. Vorig jaar was dat ‘maar’ 38%. De overige reizigers zijn gelijkmatig verdeeld over skivakanties, vakanties met de eigen wagen en citytrips. Dat blijkt uit cijfers van Jetair.

Spanje is al enkele jaren met voorsprong de belangrijkste winterzonbestemming. Meer dan de helft (51%) van de vliegvakanties gaat richting  het land van de flamenco met de Canarische eilanden op kop. In 2012 trok 45% van de vliegende Belgen tijdens de kerstvakantie naar de Spaanse zon.

De traditionele nummer twee voor winterzonvakanties, Egypte, zakt dit jaar naar de vijfde plaats. Als zonzekere vakantiebestemming neemt vooral de Dominicaanse Republiek Egyptes plaats in. Die bestemming is deze kerstvakantie, samen met Mexico en Jamaica, de sterkste groeier in ons land.

De Belgen zien ook de Kaapverdische eilanden als alternatief voor Egypte, weliswaar na de Canarische eilanden en de Dominicaanse Republiek.

Dominicaanse Republiek en de Caraïben: hoogvliegers

Het succes van de Dominicaanse Republiek vertaalt zich ook in cijfers. De totale vluchtcapaciteit in ons land naar de Dominicaanse Republiek steeg in 2013 met 49,9% tegenover de vorige kerstperiode. Daarbij ligt die Belgische vluchtcapaciteit 20% hoger dan de totale vluchtcapaciteit in ons land naar de Kaapverdische eilanden.

Ook de Caraïben pieken als winterbestemming omdat de regio ook tijdens het winterseizoen het échte zomergevoel garandeert door het klimaat, de exotiek en de zomerse ambiance. Dankzij rechtstreekse vluchten uit Brussel is de exotische vakantieregio ook het meest stressvrij te bereizen. Een derde reden voor de populariteit van de Caraïben is de prijs. Touroperators doen een inspanning om het prijsniveau onder controle te houden.

Infografiek van Jetair

En nu is het aan jou, wat is jouw droomvakantie voor de komende kerstvakantie?

Ine D’hoe