Heb jij een hekel aan stofzuigen? Wie niet! Maar uit cijfers blijkt dat Belgen gemiddeld zes uur per maand spenderen aan het stofzuigen van hun woonst. Dat is goed voor ongeveer anderhalf uur stofzuigwerk per week, omgerekend komt dit uit op 185 dagen of een half jaar. En dat vinden wij toch echt gék veel voor zo’n saaie huishoudelijk klusje!

Dit blijkt uit een online onderzoek gericht op schoonmaken, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van iRobot – marktleider in huishoudrobots voor consumenten. Hoewel vier op de tien (37 procent) aangeeft stofzuigen echt te haten, haalt vijftig procent wekelijks één tot twee keer de stofzuiger boven. Opvallend is dat Nederlanders nog meer stofzuigen. Onze noorderburen zijn er maandelijks een uur meer aan kwijt.

Huisdieren en kinderen zorgen voor extra werk

via GIPHY

Van zodra er kinderen of huisdieren in het huishouden aanwezig zijn, stijgt de tijd dat we bezig zijn met stofzuigen met anderhalf uur per maand. Bij Nederlandse gezinnen zorgt dat voor drie uur extra stofzuigtijd. Ondervraagden met kinderen of huisdieren stofzuigen wekelijks drie keer zoveel als huishoudens zonder. Dat leidt dan ook vaak tot discussies: een kwart van de ondervraagden (26 procent) zegt dat het tot gezeur leidt in het huishouden en vier op de tien van de ondervraagde ouders (42 procent) discussieert erover met de kinderen.

Noodzakelijk kwaad

Toch willen we graag een propere woonst. Zestig procent van de Belgische respondenten geeft aan dat ze nerveus worden als een woonst niet proper is en negentig procent wil dat het proper is wanneer ze gasten over de vloer krijgen. De keuken wordt door 53 procent van de Belgen aangeduid als de vuilste ruimte in het huis, gevolgd door de living (16 procent) en de badkamer (10 procent). Ook Nederlanders bestempelen die drie ruimtes als de vuilste.

Robotstofzuigers

Uit het onderzoek blijkt dat robotstofzuigers een pak tijd en irritaties zouden besparen, ook al lijkt het voor vier op de tien op het eerste zicht een grappig idee. 56 procent van de ondervraagden zou zo’n robotstofzuiger wel ontzettend handig vinden. 57 procent denkt dat de stofzuigrobot het leven vergemakkelijkt en 56 procent zou de automatische hulp zeker appreciëren.